2016. nov 04.

Elektronikus személyi, és 3 ok, amiért kevesen fogják használni.

írta: szaGértő
Elektronikus személyi, és 3 ok, amiért kevesen fogják használni.

Szeptemberben olvastam az indexen, hogy már egymillióan igényeltek e-személyit. A KEKKH fel is sorolta az előnyeit:

  • a több funkciójú e-személyi a legszigorúbb adatbiztonsági feltételeknek is megfelel.
  • A kártyával többek között elektronikus aláírások is készíthetőek,
  • segítségével számos közigazgatási ügy vagy szerződéskötés az otthon kényelméből intézhető.
  • Az e-aláírás pedig lehetőséget ad arra, hogy a polgárok elektronikusan tehessenek "teljes bizonyító erejű magánokiratnak megfelelő jognyilatkozatokat".
  • Az új típusú igazolvány a közeljövőben az egészségügyi ellátásban és az adóügyintézésben is használható lesz. A kártyában elhelyezett chip a TAJ-kártyán és az adóigazolványon lévő információkat is tartalmazza. 

(forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/09/09/mar_egymillioan_igenyeltek_e-szemelyit/)

Először is pontosítsuk a címben leírtakat. A "kevesen fogják használni" nem arra vonatkozik, hogy kevesen fogják mutogatni a rendőrnek igazoltatáskor, de erre a régi személyi is tökéletesen alkalmas volt. Az új funkciókat fogják kevesen használni.

Íme a három ok:

 

A TAJ számot és az adóazonosítót a hivatalokban nem tudják leolvasni

Egyszerű az oka, a legolcsóbb kártyaolvasó 12.990 forint, és kellene belőle jó pár ezer darab. Ha a kórházaknak WC papírra sincs pénze, akkor pont nem kártyaolvasókat fognak beszerezni. Egyszerűbb a polgárt cseszegetni, hogy vegye elő a papíralapú TAJ kártyáját.

Meg nem ártana összekapcsolni a betegellátással kapcsolatos rendszerekkel sem, illetve a NAV ügyfélszolgálatokon az adóazonosítással kapcsolatos rendszerekkel, ami jó pár milliárdos fejlesztést igényelne, főleg a jelenlegi közbeszerzési trendeket figyelembe véve.

 

Az elektronikus aláírás az egyszerű embereknek bonyolult és érthetetlen

Valamint nekik is kéne venni kártyaolvasót. Szintén 12.990 forintért. Ezen felül telepíteni kell a kártyaolvasó alkalmazást (http://www.kekkh.gov.hu/Eszemelyi/kartyaolvaso/kartyaolvaso_alkalmazas) és az e- aláírást végző alkalmazást is (http://www.kekkh.gov.hu/Eszemelyi/kartya_funkcioi/e_alairas_funkcio). Ami nekem is hosszasabb szívást eredményezett, mert több installálás után volt hajlandó felismerni az olvasót.

Emellé még meg kell jegyezni olyan dolgokat, mint az e-aláírás PIN kódja, amikor a bankkártya PIN kódját is sokan cetlire írják - vagy egyenesen a bankkártyára, alkoholos filccel - és a CAN kódot, ami egy átlagembernek már szinte káromkodásnak hangzik (pedig csak az e-személyire nyomtatott kód, feltehetően abból a célból, hogy ha véletlenül lemásolnák az e-személyi chipjét, legyen még egy védelmi vonal)

Szóval, az átlagembert ezeket csak akkor tudja megoldani, ha megbízza az informatikus ismerősét, aki a - gyakran illegális - vindózát is telepítette, hogy telepítse ezt is.

Nameg internet sem árt hozzá.

 

Jogi ismeretek hiánya

Ha azt mondom egy átlagembernek, hogy  "teljes bizonyító erejű magánokiratnak megfelelő jognyilatkozat", igen furcsán fog nézni rám. Kocsmában ki sem merem mondani, mert még meg is vernek.

Azt sem tudják, mi az, hogy elektronikus aláírás, sem informatikailag, sem jogilag. Sokan még írni sem tudnak, mire jó neki az elektronikus két x?

Közigazgatási ügy? Szerződéskötés? Ugyanmár. Átlagemberéknél ilyen nincs. Majd bemegy a hivatalba, Rózsika meg elmagyarázza neki lassan, hangosan, hogy mit kéne csinálni. Meg még egyszer. Harmadikra legyint, és inkább kitölti helyette. Szerződést kötni meg csak akkor megy ügyvédhez, ha kötelező, mondjuk lakásvásárlásnál. A többi meg hocinesze alapon, add a zsét, itt van a cucc, ne is lássalak.

 

És hogy miért az átlagembereket emlegetem? Mert előbb-utóbb mindenkinek ilyen hiperszuper igazolványa lesz. Jeget kaparni ugyanúgy tud vele, mint a régivel, a többi funkciója meg érthetetlen, és így használhatatlan marad, örökre.

Majd pár nemzedékkel később, ha a mobiltelóval született csecsemők  felnőnek. És furcsán néznek majd az analóg dédszüleikre

Bár ezt az időt erősen le lehetne rövidíteni ismeretterjesztéssel, oktatással. De nem úgy, hogy kibaxxuk a weboldalra, oszt gyere paraszt olvasd el. Meg kell(ene) mutatni, gyakorolni. 

Legalább azoknak, akiknek az értelmi szintje ezt lehetővé teszi.

Szólj hozzá