2017. már 14.

Adó, autó és logika

írta: szaGértő
Adó, autó és logika

Tegnapi cikk (2017.03.13):

Gondolkodjunk.

Jelenleg országosan a TESCO-nak van kiszállítása, de felkészül az Auchan is. Nézzük meg az adó bevezetésének indokait pusztán logikai szempontból.

Állítások:

1. A házhoz rendelhető napi bevásárlások számának jelentős növekedése a közúti járműforgalmat is erősen megterheli.

2. A javaslat szerint a hozzájárulásként fizetendő díj [...] az éves árbevétel meghatározott százaléka lenne.

Következtetések:

Elsőként tegyük fel, hogy - mivel a kiszállítás is pénzbe kerül, nem éri meg pár kiflit rendelni, célszerűbb a nagybevásárlást házhoz szállíttatni. Amit ugye nem lehet kézben hazavinni, tehát ha a példa kedvéért mondjuk napi ezer rendelést teljesít az áruház kiszállítással, akkor ezerrel kevesebb ember megy el autóval az áruházba. Mivel a kiszállító saját jól felfogott érdekében valamilyen szinten optimalizálja az útvonalat, de semmiképpen nem úgy közlekedik, hogy vevő-áruház-vevő-áruház, szükségképpen kevésbé terheli a környezetet, mint ezer autós. 

Plusz az ezer autóból nem tudjuk, hány vadonatúj és hány régi, de nyilvánvalóan nem mind új (azaz környezetbarátabb, mint a régi), a kiszállító autók viszont (aránylag) újak, szintén a kiszállító érdekei miatt.

Tehát az 1. számú állítás egyszerűen nem igaz.

Innentől kezdve a második állításnak eleve nem lenne értelme, de azért nézzük meg azt is.

Mennyire függ össze a kiszállított áru értéke a környezetszennyezéssel (amiről fentebb beláttuk, hogy csökken).

Semennyire. 

Ha két kiflinként kérné mindenki a házhozszállítást, akkor persze arányos lenne, mert minál több kiflit kérek, annál többet füstöl az autó. De ez se a vevőnek nem érdeke, mert a két kifli kb. ezer forintra jönne ki, se a szállítónak, egyébként meg baromság.

Egy kiló kenyérrel az autó pont ugyanannyit füstöl, mint egy kiló argentin bélszínnel, és van köztük elég jelentős árkülönbség.

Úgy látom, megint rosszul megy a CBA-nak, és kell egy kis sarc. De legalább az érvelésen kell dolgozni egy kicsit, mert ez így olyan szintű, mintha az lenne, hogy CSAK.

Bár ahogy látom, manapság az érvelés is be van tiltva.

Szólj hozzá