2017. máj 14.

Hogy spóroljunk hülyén a bankszámlánkkal

írta: szaGértő
Hogy spóroljunk hülyén a bankszámlánkkal

Ma láttam egy blogbejegyzést itt, a bankszámla költségein spórolásról.

Sok mindenben egyet lehet érteni az íróval, de mivel a kommentem csak moderáció után jelenik meg (azaz vagy igen vagy nem), fontosnak tartok pár kiegészítést.

Az első, kevésbé fontos megjegyzés:

A poszter ezt írja:

Az, remélem, nem új információ, hogy minden hónapban kétszeri pénzfelvétel ingyenes 100.000 Ft-ig. Így érdemes kétszer inkább nagyobb összeget felvenni, mint sokszor kicsit.

Szerintem meg nem érdemes készpénzt felvenni, csak minimálisat, fagyira, üdítőre, inkább érdemes kártyával vásárolni, ahol csak lehet. Sok helyen ki van ugyan írva, hogy x összeg (általában 1000 forint) alatt nem fogadnak el kártyát, de ezt a kártyaelfogadóként aláírt szerződés vagy a bank szabályzatat tiltja. Ahol meg nincs kártyaelfogadás, érdemes minél gyakrabban rákérdezni, hogy érezzék, szükség lenne rá.

Manapság a PayPass kártyákkal nem tart tovább egy kártyás fizetés (főleg 5000 forint alatt), mint előkaparni a pénzt és eltenni a visszajárót.

Bár a kártya-készpénz kérdés sokkal kevésbé lényeges, mint a következő megjegyzésem, végülis mindenki azzal fizet, amivel akar, bár ha ellopják a pénztárcámat az éppen felvett havi fizetéssel, nagyobb a kár, mint ha a kártyámat lopják el, amely mellett nincs felírva a PIN kód, mert ugye az sem szabad, mindenki képes megtanulni négy számot.

A második, fontosabb megjegyzés:

A poszter szerint:

Az sms szolgáltatás mindig tartalmaz díjfizetési kötelezettséget, és az bizony téged terhel, ha igénybe veszed. Ezeknek vagy havi díja van, vagy sms-enként kell fizetned érte. Így érdemes az sms szolgáltatást lemondani! Szerintem ez csak pénzkidobás! Interneten keresztül bármikor ingyenesen rá tudok nézni a számlámra, az egyenlegemre, így nem fizetek ezért sem feleslegesen!

Na ezzel vitatkoznék.

Rengeteg cikk található minimális keresés után a kártyaadatok ellopásáról. (pl. ITT és ITT) Feltörhetik valamelyik bank, webáruház adatbázisát, és ellophatják a kártyaadatokat preparált bankautomatánál, amit elég nehéz észrevenni.

De ha minden kártyahasználatról kapunk SMS-t, azonnal ki tudjuk szúrni, hogy mi éppen pl. a kádban ücsörgünk, amikor vásárolunk is, ami - lássuk be - vagy rendkívüli tehetséget, vagy a kártyaadatok ellopását jelenti.

Ezt a kockázatot bevállalni néhányszor 20 forint megspórolásával nem vall túl nagy előrelátásra. És mivel a készpénzfelvételnél is le lehet másolni a kártya adatait, sőt, minikamerával fel is lehet venni a PIN kódot, amikor beütjük, szerintem semmiképpen sem szabad az értesítő SMS-eken spórolni.

Legyünk figyelemmel a kártyánkra, pl. étteremben ne engedjük, hogy a pincér elvigye, hozza oda a terminált, vagy ha nem mobiltermináljuk van, menjünk oda fizetni a pulthoz. 

Bankautomatánál vizsgáljuk meg, nincsenek-e gyanús jelek (módszer ITT),  hogy feltettek egy kártyadatot leolvasó eszközt. (videó ITT)

Webáruház esetében ellenőrizzük le a megbízhatóságát (telephely, NAIH azonosító, cikkek, kommentek az áruházzal kapcsolatban), ha először vásárolunk ott. Én 4-5 jól bevált webáruházat használok, ahol mindig pontosan és megbízhatóan szállítanak. Gyanakodjunk, ha valami gyanúsan olcsó, mint ahogy az utca végén sem veszünk telefont idegentől, negyedáron.

Ezért nem tartom szerencsésnek az értesítő SMS letiltását. Ha öt év alatt egyszer megszerzi valaki a kártyaadatokat - minden óvintézkedés ellenére - már többet spóroltunk az SMS költsége mellett is, mint annak a lemondásával.

Bár tőlem (még) nem loptak kártyaadatot, talán mert odafigyelek ezekre a dolgokra.

 

Szólj hozzá

spórolás bankszámla