2017. máj 15.

Öt módszer a vírusok ellen

írta: szaGértő
Öt módszer a vírusok ellen

A hétvégi WannaCry nevű vírus viharos terjedésével kapcsolatban felmerültek kérdsek, hogy mit kellett volna tenni, hogy ne kapjuk be, ezért összefoglalom, hogy általában mit lehet tenni egy vírusfertőzés ellen.

wannacry.jpg 

1. Ne használjunk számítógépet

Na jó, ez csak poén, amit a végére kellett volna tenni. :)

Manapság már a számítógép nélküli élet olyan, mint a 20. században a kőtábla használata. Nehézkes és lassú.

A digitális analfabéták jelentős hátrányban vannak a többiekhez képest, és előbb-utóbb ki fognak halni.

 

2. Mindig frissített operációs rendszert használjunk

Windows, Linux, Android, iOS, satöbbi.

Az okostelefonok is lényegében számítógépek, csak telefonálni is lehet vele.

Mivel nem létezik hibamentes szoftver (a bonyolultsága miatt), így operációs rendszer sem, a felismert hibákat a gyártók javítják, és frissítés formájában teszik közzé, amely frissítést egyes operációs rendszerek automatikusan letöltenek, más esetekben ezt kézzel kell megoldani. A hibák között sok olyan van, amely egy nemrég felismert támadási lehetőséget zár ki, ezért nagyon fontos az operációs rendszer frissítése. 

És ha már itt tartunk, az elavult rendszerek (mint pl. XP) használatának mellőzése is fontos, mert ahhoz nem adnak ki már frissítéseket, így ha valaki talál egy biztonsági rést, addig használja, amíg akarja. (A hét végén adtak ki frissítést a régi Windows rendszerekre is, de ez kivételes eset)

 

3. Használjunk vírusirtót

A víruskergető szovftverek gyártói folyamatosan elemzik az új vírusokat (és egyéb rosszindulatú programokat, de a rövidség kedvéért végig vírust fogok emlegetni), és frissítik az azok felismeréséhez szükséges adatbázisukat. Ez az adatbázis a gépünkön is megtalálható, a víruskergető frissítésével frissül, ezért ezt is fontos frissíteni, bár a víruskergetők ezt időnként automatikusan elvégzik.

A felismerés módjából (készít valaki egy vírust, valaki észleli, gyártanak hozzá a felismeréshez szükséges információt és eltávolítási eljárást, publikálják) a vírus mindig hamarabb van jelen a nagy netes éterben, mint a felismeréséhez és eltávolításához szükséges eljárás. Ezért előfordulhat, hogy bekapunk egy olyan vírust, amelyre még nem létezik felismerő és eltávilító program. Ezért fontos a következő pont:

 

4. Ésszel nyissunk meg fájlokat

Sok vírus emailben, üzenetben, fertőzött weboldalakon keresztül terjed.

Ezért tehát semmilyen üzenetet, Facebook bejegyzést, weboldalon levő fájlt ne nyissunk meg, csak ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy azt nekünk szánták, és az küldte, aki küldőként látszik.

Egyes vírusok szeretik kiolvasni a címlistáinkat, és a mi nevünkben, képnek vagy más érdekes tartalomnak álcázva elküldeni magukat a mi nevünkben az összes ismerősünknek. Ezeket végső soron tehát az emberi hiszékenység terjeszti.

Majdnem olyan, mint a viccben szereplő albán vírus: 

"Kérlek, küldd tovább ezt az üzenetet az összes ismerősödnek, majd töröld a merevlemezedet, köszi"

 

5. Készítsünk mentést

Legalább a fontosabb dolgainkról készítsünk mentést. Ne másik merevlemezre a gépben, ne olyan felhőszolgáltatásba, amelyre a gépünk automatikusan kapcsolódik, mert a vírus ott is tud törölni és kódolni.

Javaslom a külső merevlemezt. Rádugjuk, mentünk, lehúzzuk. Vagy a felhőtárhelyre rákapcsolódunk, mentünk, kijelentkezünk.

Előtte egy víruskeresés nem árt, nehogy az esetleg vírusos fájlokat is archiváljuk.

Így megmaradhatnak a nyaralási és esküvői pótolhatatlan fotók is. 

A mentés a merevlemezünk meghibásodása esetén is megőrzi az adatainkat, mert ami elromolhat, el is fog romlani.

 

+1

Az ingyenes szolgáltatások a legtöbb esetben kevesebbet tudnak, mint a fizetős társaik, nem véletlenül, a fejlesztőknek is pénzbe kerül a boltban a tej meg a kifli.

Ne sajnáljuk a havi pár ezer forintot, az adataink gyakran sokkal többet érnek.

Szólj hozzá

vírus védekezés WannaCry