2017. jún 07.

Próbálkozás, cselekvés és tolerancia

írta: szaGértő
Próbálkozás, cselekvés és tolerancia

Egy netes fórumon kialakult egy vita az időben elindulók és a mindig rohanók és mégis mindig elkésők között.

Elég érdekes vélemények jöttek szembe. Például a mozgólépcsőn félreállok-nem állok félre kategóriában egy mindig rohanó ember azt bírta benyögni, hogy aki nem siet, az bírjon ki még pár percet, és engedje előre azt, aki siet. De ugyanez a helyzet a vasúti pénztárnál, mindig van három-négy ember, aki a vonat érkezése előtt egy perccel tülekszik a sorban, és aki időben felkelt, és időben elindult, az meg várjon.

Csak azt nem értem a dologban, hogy aki képes időben elindulni, az szívjon azok miatt, akik elpöcsölik az időt reggel? Induljon el 10 perc helyett 15 perccel korábban, mert a későnjövők későn jöttek?

 Aztán jöttek a szövegek, hogy "megpróbálok időben felkelni", "megpróbálok időben elindulni". de soha nem jön össze.

Erről csupán az a véleményem, hogy a "megpróbálni" és a "megcsinálni" között lényeges különbség van. Van, aki megpróbál felkelni reggel 6-kor, van aki pedig felkel reggel 6-kor. Van aki megpróbál elindulni időben, más meg elindul időben.

Nem értem, miért azoknak kell tolerálni a másikat, akik képesek elindulni időben. Miért a későnkelők, az idejüket elpöcsölők élik ki a frusztráltságukat másokon? Miért várják el másoktól, hogy tolerálják a hülyeségüket? Ezzel ráadásul stresszelik magukat, és mindenkit, akikkel találkoznak.

Munkaügyben sem tudom tolerálni azokat, akik megpróbálják elvégezni a feladatot, sokkal inkább olyanokkal szeretek dolgozni, akik elvégzik a feladatot. Aki csak megpróbálja, azzal nem fogok sokáig dolgozni, mert előbb-utóbb érkezik a "bocs nem jött össze". És nekem kell magyarázkodni a megbízónak.

Régebben én is rohantam mindenhova, de jó pár éve rájöttem, hogy a nyugalom sokkal többet ér. 

És a rendszeresen késők még gyártanak is hozzá ideológiát. Inkább késik fél órát, mint hogy ő várjon.

Ebből az látszik leginkább, hogy nem tiszteli a többi embert, a többi ember idejét. Mindenki alkalmazkodjon hozzá.

És ha nem teszik, akkor vérig van sértődve. Sőt. Az ideológiája az, hogy a másik nem toleráns, mert nem engedi előre a mozgólépcsőn, a vasúti pénztárnál, mást meg a dugóban, autóval.  Tehát a tolerancia a számára az, hogy mindenki alkalmazkodjon hozzá, mert ő siet, elkésett, bármi. Elvárja a toleranciát. De nem toleráns. 

Pedig ez a dolog csakis oda-vissza működhet jól.

Szólj hozzá

metró tolerancia tolakodás