2017. jún 28.

Nagyon jó kép

írta: szaGértő
Nagyon jó kép

Úgy látszik, mifelénk mindenki fotós, de legalábbis ért hozzá.

Vagy nem.

Közösségi oldalakon feltöltött fotókra kétféle reagálás látható: "nagyon jó kép" vagy semmi.

Nézzük meg a nagyon jó képeket.

Rögtön látható, hogy a "nagyon jó" képeken gyerek van, vagy csaj. És nagy részük homályos, rosszul komponált, szar kép.

Ebből az következik, hogy a "nagyon jó kép" kifejezés magyarra fordítva vagy azt jelenti, hogy "de aranyos baba", vagy pedig azt, hogy "meg akarlak dugni", nem pedig azt, hogy az adott fotó művészi, jól van komponálva, és esetleg bármelyik újság fizetne azért, hogy használhassa.

Továbbmegyek: ha egy ilyen "nagyon jó kép"-re azt mondaná valaki, hogy a kompozíció így és így lenne jobb, az expozíciós idő így és így lenne helyes, az élességet azért állítani kéne, akkor lenne vérig sértődés.

Pedig az emberek 99 százalékának fogalma sincs a fenti dolgokról, mobiltelefonnal tolja, talán nem is érdekli a kép minősége. Még akkor sem, ha véletlenül nem csajt vagy babát fotóz, hanem mondjuk valamilyen cuccot, amit jófogáson vagy bármely egyéb felületen el akar(na) adni. Pedig akkor tényleg az ő érdeke lenne, hogy olyan fotót csináljon, amitől kicsordul az ember nyála, és rohan megvenni a cuccot.

A szelfik esetében sem lényeges semmi, csak a csücsörítés meg a csöcsök. Ha ezekből bármelyik kitölti a kép legalább 20 százalékát, akkor az már jó kép.

Ha a baba vigyorog, esetleg összekente magát fagyival, vagy éppen pofánnyalja egy kutya, az már jó kép. Akkor is, ha a babát alig lehet megkülönböztetni a kutyától.

És ezekkel telik meg a világ tárhelyeinek nagy része.

Nem az a bajom, hogy az emberek magukat (seggüket csöcsöket, gyereküket) fotózzák, mert régebben is ezt tették. Csak akkor beragasztották egy albumba, és nem fertőzték mások ízlését vele. Esténként elővették az albumot, összegyűlt a család, és nézegették.

De legalább a család összegyűlt.

Szólj hozzá

fotó kép gyerek csaj