2017. júl 24.

Hekker srác

írta: szaGértő
Hekker srác

Van egy srác, aki ötven forintért vett bérletet.

Megcsinálta ezt már sok százezer ember, rendszeresen.

1969-ben.

bkv6910busz.JPG

És most visszatértünk 1969-be.

Mert ha valaki segíteni akar, köszönet helyett rendőrséget kap. A hatalomnak kellemetlen, ha kiderülnek a hibák.

Van egy srác, akit a sajtó etikus hekkernek nevez.

Lehet, hogy nem etikus hekker, mert annak megvannak a jogi feltételei, de kétségtelenül etikus.

Mert nem a haverjainak szólt, hogy itt a lehetőség, nem üzletet csinált a felfedezett biztonsági résből, adhatta volna a bérleteket féláron is, hanem szólt, hogy HÉ EMBEREK hiba van!

Erre azok, akik a hibát elkövették – és nem csak ezt az egyet, hanem elég sokat – megsértődtek, mint egy hároméves az oviban, és megmondták az anyukájuknak.

Csak úgy néz ki, hogy az anyukájuk nem jó anya. nem azt bünteti, aki hibázik, hanem azt, aki ezt észreveszi. Nem követeli meg a rendet és a fegyelmet, viszont jó nagy szőnyege van, ami alá megpróbálja besöpörni a szemetet.

De a szőnyeg kezd túl kicsi lenni, nem fér be alá minden szemét. Kilóg már a fele.

Profi cégeknél, mint például Apple, Google, és hogy magyart is említsek: Prezi, ha valaki bejelent egy hibát, nem rendőröket küldenek, átutalnak egy szabad szemmel is jól látható összeget.

Mert az az érdekük, hogy a rendszerük hibátlan legyen, meg az is, hogy ha valaki hibát talál, ne a rosszindulató támadóktól kapjon pénzt érte.

Nem olyan nagy találmány ez, teljesen logikus.

És nem is kellett volna megint kitalálni, elég, ha az ember szakmai sajtót olvas, ami egy informatikai szakembertől – lássuk be – elvárható.

Persze ha az a cél, hogy a maximális pénzt – ami a mi pénzünk – minimális munkával lehessen megkeresni, akkor nem nagyon jut idő ilyesmire, hogy tesztelés, javítás meg hasonló marhaságok.

De ha a BKK a hármas metró hibás teljesítése miatt kötbért kér az oroszoktól, akkor most miért nem a fejlesztőn veri el? Miért egy ártatlan kissrácon? Mert nem tud védekezni?

 

Szólj hozzá

hacker hekker BKK e-jegy