Szagértői vélemény

Vélemények az emberi butaságról, hazugságokról és egyéb dolgokról

2017. aug 22.

Nálatok sincs net?

írta: szaGértő
Nálatok sincs net?

Dőlnek az okos kérdések a Facebookra.

"Meddig van nyitva a helyi TESCO?"

"Mi az orvos telefonszáma a faluban?"

Csupa olyan kérdés, amelyet egyetlen nem is túl jól megcsinált google kereséssel meg lehet tudni. De ez adja különböző helyi csoportok forgalmának 90%-át, hogy ahelyett, hogy az internet okos népe indítana egy keresést, beírja a kérdését egy csoportba, ahol percekig, rossz esetben órákig vár a válaszra.

De az ilyen kérdések csúcsa nyilván a  "Nálatok sincs net?" kérdés. Ő a Chuk Norris? Vagy átment a szomszédba megkérdezni? Vagy mobilneten kérdezte? 

Az még logikus, hogy megkérdezi a szomszédtól, akinek ugyanaz a szolgáltatója, mert ha neki sincs, akkor nem a routert kell cseszegetni. De ahelyett, hogy felhívná a ...

Tovább Szólj hozzá

internet facebook digitális analfabéta írástudatlanság

2017. aug 18.

Informatikai tanácsadás kéne

írta: szaGértő
Informatikai tanácsadás kéne

Április óta meccselek a Magyar Postával.

magyar_fosta_logo2.jpg

Nem (csak) az a gondom, hogy egy sima mezei ajánlott levél ára már elérte az igen pofátlan 410 forintos összeget, hanem az, hogy töketlenek a fejlesztők.

Első alkalommal be kellett diktálni a cég adatait a számlához, adószámmal együtt. Akkor még nem volt adószám, az pár nappal később érkezett meg.

Amikor megvolt, kérte a rendszer, postásnéni be is körmölte ügyesen.

Azóta, a heti 4-5 postai jelenés alkalmával  minden esetben elkérik az adószámot a számlához.

Tehát a cég nevét sikerült rögzíteni. A cég címét is. De az adószámát nem.

Valami alapvető probléma lehet a fejlesztőcsapatnál. Nem tudják, hogyan lehet egy létező rekordot módosítani, egy újonnan megadott ...

Tovább Szólj hozzá

fejlesztés bénázás töketlenség Magyar Posta Informatikai rendszer

2017. aug 07.

Választási csalás

írta: szaGértő
Választási csalás

A világon mindenhol felmerül a választások után a csalások kédése. Ha elektronikusan történik akkor feltörték a rendszert (egyik oldal szerint igen, a másik oldal szerint nem), ha papíralapon, akkor manipuláltak a szavazatokkal (ismét az egyik oldal szerint igen, a másik szerint nem)

Technikailag másképp kell védeni egy informatikai alapú szavazási rendszert, és másképp egy papíralapút, de százszázalékos védelem soha nem lesz, mert a csalásban érdekeltek felkészültsége legalább olyan magas, mint a rendszer üzemeltetőié, plusz az üzemeltetők előre nem ismerik konkrétan a választás során elkövetett próbálkozásokat konkrtétan, így sok mindenre fel kell készülni, mint aki próbálkozik, egy maximum két dologra készül fel.

...

Tovább Szólj hozzá

választás szavazás hazugság csalás politikai marketing

2017. aug 05.

Szavazati jog

írta: szaGértő
Szavazati jog

Ismét fellángolt a vita, Dúró Dóra jóvoltából, hogy kinek lehetne szavazati joga.

Valamilyen szinten jogos a kérdés, mert azoktól, akik a NYITVA/ZÁRVA táblát sem tudják elolvasni a bolt bejáratán, nem várható el, hogy bármilyen szavazás alkalmával felelősségteljesen dönthessenek.

Egyezzünk meg abban, hogy a jelenlegi rendszer sem jó, de a javasolt sem, aminek az lenne a lényege, hogy aki bizonyos iskolai végzettség alatt marad, ne szavazhasson.

A javaslat azért nem jó, mert attól, hogy valakinek nem volt módja iskolába járni, nem feltétlenül buta. Ismertem olyan parasztbácsit, (és itt a paraszt "földműves" értelemben értendő) aki nem tudott írni olvasni, de órákig tudtam vele beszélgetni értelmes témákról.

A jelenlegi ...

Tovább Szólj hozzá

szavazás szavazati jog funkcionális analfabéta IQ EQ több szavazat negatív szavazat értő olvasás

2017. júl 30.

Dupla családi pótlék

írta: szaGértő
Dupla családi pótlék

Megy a cikkezés, hogy augusztusban dupla családi pótlék jön. A kormány és a sajtója szerint.

Pedig csak a szeptemberit utalják hamarabb, augusztus végén, az iskolakezdés miatt.

Akár mondhatjuk azt is, hogy dupla pénz jön, csak szépen elfelejtették hozzátenni, hogy szeptemberben meg nem jön.

Így azok az emberek, akik az olvasás és a szövegértés terén kihívásokkal küszködnek, már megint ugrálnak örömükben. Majd szeptemberben meg szarban lesznek.

Mint minden évben eddig is, csak tavaly ilyenkorig nem terjed az emlékezetük.

Ezért simán lehet ilyet nyilatkozni, hogy " a családi pótlék rendszerét úgy alakítottuk át... ", ami teljesen úgy jön le a nyilatkozatból, mintha ez egy vadonat új ötlet lenne.

Nem állítom, hogy már ...

Tovább Szólj hozzá

marketing családi pótlék

2017. júl 29.

Kedves Gundi!

írta: szaGértő
Kedves Gundi!

Sokat néztem a műsorokat, amit vezettél, sőt egyszer volt szerencsém veled játszani. Bírom a stílusodat, a humorodat.

De a Szemlélek blogon , (ahol arról írsz, hogy mennyi ér a vizes VB) megjelent írásoddal kapcsolatban lenne egy fontos megjegyzésem.

Ott - többek között - ezeket írod:

Az ugyanis nem mérhető például, hogy az ide látogató külföldiek milyen élményekkel gazdagabban mennek haza, visszajönnek-e, mert jól érezték magukat. És közülük, akik döntéshozók, milyen döntést hoznak, amikor magyar emberekről, Magyarországgal kapcsolatos ügyekről kell dönteniük? És vajon mit mesélnek otthon rólunk és az élményeikről? Ennek hatására hány ismerősük kerekedik fel, hogy megnézze ezt az országot? És azok, akik ...

Tovább Szólj hozzá

Gundel Takács Gábor Vizes VB

2017. júl 24.

Hekker srác

írta: szaGértő
Hekker srác

Van egy srác, aki ötven forintért vett bérletet.

Megcsinálta ezt már sok százezer ember, rendszeresen.

1969-ben.

bkv6910busz.JPG

És most visszatértünk 1969-be.

Mert ha valaki segíteni akar, köszönet helyett rendőrséget kap. A hatalomnak kellemetlen, ha kiderülnek a hibák.

Van egy srác, akit a sajtó etikus hekkernek nevez.

Lehet, hogy nem etikus hekker, mert annak megvannak a jogi feltételei, de kétségtelenül etikus .

Mert nem a haverjainak szólt, hogy itt a lehetőség, nem üzletet csinált a felfedezett biztonsági résből, adhatta volna a bérleteket féláron is, hanem szólt, hogy HÉ EMBEREK hiba van!

Erre azok, akik a hibát elkövették – és nem csak ezt az egyet, hanem elég sokat – megsértődtek, mint egy hároméves az oviban, és ...

Tovább Szólj hozzá

hacker hekker BKK e-jegy

2017. júl 15.

Online bérlet BKK módra

írta: szaGértő
Online bérlet BKK módra

Pár napja jött a hír, hogy a BKK hiper-szuper (NEM) rendszert indított, amellyel online lehet bérletet és bizonyos jegyeket (24 órás, 48 órás, egy hetes) venni, majd azt az okostelefonon bemutatni az ellenőrnek.

Informatikához értő emberek néhány órán belül találtak benne egy kisebb halom biztonsági rést, pl. a bérlet árát át lehetett írni tetszőleges összegre (lásd ITT ), valamint - állítólag - hozzá lehetett férni a regisztrált ügyfelelk adataihoz is.

Eddig a szokásos, inkompetens, haveromhaverja megcsinálja két hamburgerért üzemmód. persze nyilván többe került, csak aki tényleg megcsinálta, az kaphatott igen keveset a sor végén. És ez meg is látszik a hozzáállásán meg a munka minőségén. Nyilván azért nem fizettek, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

hiba hacker elektronikus jegy BKK T-Systems

2017. júl 02.

A posta és az italautomaták

írta: szaGértő
A posta és az italautomaták

Az indexen jelent meg a hír tegnap:

italautomata_posta.jpg

A kormány a Magyar Posta Zrt.-t jelölte ki az étel- és italautomaták felügyeletére, a posta a szolgáltatást július elsején indítja, az étel- és italautomaták üzemeltetőinek július 31-ig szerződést kell kötniük – írja az MTI.

A Magyar Posta feladata lesz hatóságilag az automata felügyeleti egységek felszerelése, működtetése, amely a regisztrált étel- és italautomaták adatait továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A felügyeleti rendszer az automaták bevételéről pontos információkat ad az adóhivatalnak.

A posta külső szakértő által auditált módon biztosítja, hogy az adatok titkosított csatornán jussanak el az adóhivatalhoz, az üzemeltetők pedig elektronikus ...

Tovább Szólj hozzá

posta online italautomata nav

2017. jún 28.

Nagyon jó kép

írta: szaGértő
Nagyon jó kép

Úgy látszik, mifelénk mindenki fotós, de legalábbis ért hozzá.

Vagy nem.

Közösségi oldalakon feltöltött fotókra kétféle reagálás látható: "nagyon jó kép" vagy semmi.

Nézzük meg a nagyon jó képeket.

Rögtön látható, hogy a "nagyon jó" képeken gyerek van, vagy csaj. És nagy részük homályos, rosszul komponált, szar kép.

Ebből az következik, hogy a "nagyon jó kép" kifejezés magyarra fordítva vagy azt jelenti, hogy "de aranyos baba", vagy pedig azt, hogy "meg akarlak dugni", nem pedig azt, hogy az adott fotó művészi, jól van komponálva, és esetleg bármelyik újság fizetne azért, hogy használhassa.

Továbbmegyek: ha egy ilyen "nagyon jó kép"-re azt mondaná valaki, hogy a kompozíció így és így lenne jobb, az ...

Tovább Szólj hozzá

fotó kép gyerek csaj