2013. okt 10.

Fertőzés és egyéb többértelmű szavak

írta: szaGértő
Fertőzés és egyéb többértelmű szavak

Fertőzés.

Sugárfertőzés, vírusfertőzés.

Számítógépes vírus, "hagyományos" vírus. ;)

 (és most a nyelvészektől sűrű elnézést kérek, amiért részben belekontárkodok a dolgukba)

Vannak a magyar nyelvben szavak, amelyeknek több értelme van, és vannak idegen szavak, amelyek meghonosodtak vagy kezdenek meghonosodni a magyar nyelvben, és szerencsétlenségükre hasonítanak valemilyen magyar szóra, amely ráadásul egészen mást jelent. És még nem beszéltünk a rövidítésekről.

Egy barátom mesélte az idős nagymamájáról, hogy neki a Domestos az domeszKOSZ, mert annak van értelme. Halottam olyat, hogy SZÉP kártya helyett (ami a Széchenyi Pihenőkártya rövidítése) széf kártyát mond, pedig mindkét szónak van jelentése, csak valószínűleg nem tetszik neki a kártya, ezért nem szép. A széfben meg általában pénzt tartanak.

Van pár urban legend az idegen szavakat nagyon nem ismerőkről is, állítólag egyszer egy párttitkár a művelődési ház avatásán mondta azt, hogy "Itt van ez a szép impotens kultúrház. Az akusztikája ugyan nem a legjobb, de majd veszünk bele másikat.". Amit meg a saját fülemmel hallottam katona koromban, amikor a parancsnokom elküldött egy könyvet megvenni és jelentettem, hogy nem kapható: "nem baj, majd megveszi valamelyik akváriumban". Ugyanez a parancsnokom egy BLAGUSS REISEN feliratú turistabusz láttán: "Hát igen, a REISEN egy nagy osztrák utazási iroda.". 

Ami betette a kiskaput, valaki nemrég - amikor egy családtagjának a sugárzó anyaggal történő gyógykezeléséről beszélt - az esetleges sugárfertőzés elkerülése érdekében Domestos-szal akarta lemosni a fürdőkádat és egyéb porcelán berendezési tárgyakat. Értitek: fertőzés=domestos, a TV-ben is ezt szajkózzák. Jó, hogy a vírusos számítógépbe nem tuszkolt be pár aszpirint. Amikor meg el akartam magyarázni, hogy az arra nem jó, mert a baktériumokat legyilkolja de a sugárfertőzés kissé más, még én voltam a bunkó.

Az zavar, hogy a világ arrafelé halad, hogy a butaság és az ahhoz kapcsolódó agresszív viselkedés vezet eredményre, a buta és agresszív emberek járnak jó autókkal, van sok pénzük. A vitában az érvelés hangerővel történik, amikor a hangerő már nem növelhető tovább, következik - az erőviszonyoktól függően - a sértődött elvonulás vagy a verekedés. A logika, az érvelés, a tárgyi tudás és a műveltség kezd háttérbe szorulni. Ezzel csak egy apró probléma van: a vakbél nem mászik ki az emberből, ha ráordítok, hogy GYEREKIIIII. A gépek nem attól indulnak el vagy javulnak meg, hogy ráordítok: MÚÚÚKOGGGY.

Lehet, hogy a személyes beszélgetésekben (?) működik ez a taktika, az agresszió egy ideig pótolja a műveltséget, de hosszú távon összeomláshoz fog vezetni. Az emberiség összeomlásához. Mert a kultúrával, a tudással együtt eltűnik az együttérzés, a dolgok iránti alázat, tisztelet. És a természeti törvények leszarják, hogy ki milyen hangerővel ordít velük, csak teszik a dolgukat.

Szólj hozzá