2013. nov 03.

Itt vannak a csokimikulások, kezdődik a csata

írta: szaGértő
Itt vannak a csokimikulások, kezdődik a csata

Mármint a másfél hónapos marketing csata az emberek pénzéért. 

1954-mikulas-es-telapo-kepek02

Könyörtelen csata lesz, mint mindig. Milliárdokról van szó, év elején sírtak a kereskedők, hogy zuhant a 2012-es kiskereskedelmi forgalom az előző évhez képest, decemberben 835 milliárd, egész évben 8257 milliárd forint volt a forgalom. (forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/karacsonykor-is-zuhant-a-kiskereskedelmi-forgalom-398478)

Mit is jelent ez?

Az egész évi forgalom 8257 milliárd forint, azaz a havi átlag 688 milliárd forint, amit persze a karácsonyi pénzszórás már megdobott kicsit. A decemberi 835 milliárd forint. Ebből következik, hogy minimum 150-160 milliárd forintot csak a karácsony, mikulás, ilyesmi miatt hagytunk a boltokban. 

Mivel Magyarország népessége már bőven tízmillió alatt van, és ebbe az összegbe nem számít bele az, amit külföldön (bécsi karácsonyi vásár, a határ közelében lakóknak az olcsóbb határon túli beszerzési lehetőségek) költöttünk el, ez az összeg alulról közelítheti a 180-190 milliárd forintot, de az is lehet, hogy a 200-at, azaz a fejenként 20 ezer forintot, a csecsemőket, nyugdíjasokat és rabokat is beleszámolva.

Abba most ne menjünk bele, hogy ennek a horror összegnek hány százaléka a hitel, amit sokan évekig nyögnek utána.

Nem szeretem a karácsonyt.

Ha ugyanis valakinek ajándékot szeretnék venni, arra legalább három alkalom van: születésnap, névnap, és a legfontosabb: csak úgy. A karácsonyt a kereskedők tették a nagy bevásárlás ünnepévé, ez nekik ünnep leginkább. Akit meg szeretünk, azt meglátogatjuk, felhívjuk, írunk neki emailt, SMS-t évközben is, nem kell hozzá karácsony. Karácsonykor mindenki szeret mindenkit, azt is, akit egész évben le se szart, örült, hogy nem kell vele beszélni, karácsonykor meg mosolyog rá, ölelgeti, csókolgatja, és közelről belehazudja a pofájába, hogy mennyire szereti. És ez kerül nekünk majdnem 200 milliárd forintba.

Természetesen számos olyan család van, akik örömmel találkoznak egymással, valódi szeretettel gondolnak egymásra év közben is, és a karácsonyi hosszú szabadságot használják ki, hogy személyesen találkozzanak. Ez egy nagyon jó dolog, nekik nem kötelező, valóban örömet jelent az ünnep.

Csak azokat sajnálom, akiknek csak kifelé az, ha a lelkük mélyébe néznének, látnák a színlelést, a hazugságot.

Ezért nem szeretem a karácsonyt.

Szólj hozzá