2013. dec 16.

Statisztika

írta: szaGértő
Statisztika

“Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” - hangzik a Churchill-nek tulajdonított mondás (amely a legújabb kutatások szerint nem tőle származik - http://www.urbanlegends.hu/2010/01/churchill-csak-abban-a-statisztikaban-hiszek-amit-en-magam-hamisitok/).

Statisztikából kétféle van. Az egyik, ami azt bizonyítja, amit a készítője szerint bizonyítania kell(ene), a másik, amely - általában tudományos igényű - kérdésekre ad választ. Értelemszerűen az első típusú statisztikák nem feltétlenül tudományosan elfogadott módszerekkel készültek, míg a második típusúak feltehetően igen.

Vannak viszont olyan kérdések, amelyekre a válasz nem adható meg adatgyűjtéssel és az abból készített statisztikával. A válaszok ugyanis szükségképpen torzítanak. Bár lehet, hogy a statisztikával kapcsolatos szerény tudásom az oka annak, hogy így gondolom, és talán mégis elkészíthetőek lennének, ezért most közreadom ezeket, hátha valaki a választ is tudja.

Az elmúlt néhány évtizedben vagy talán régebben is sokat látok - véleményem szerint fölösleges - magyarításokat. Ezek számomra akkor tűntek fel leginkább, amikor külföldi zenék címeit elkezdték magyarra fordítani, gondolok itt Beatles, Rolling Stones, stb. számokra,amelyek eredetiben a legjobbak, a címüket is beleértve. Ilyenekből adódnak borzalmas félrefordítások is, például Bill Haley Rock Around The Clock című számának fordítása úgy, hogy Rock az óra körül, pedig a helyes fordítás Rock éjjel nappal lenne.

És még számos példa hozható fel, nem csak zenében.

Statisztikailag csupán az érdekelne, hogy azoknak az embereknek, akik ragaszkodnak külföldi eredetű dolgok minden körülmények között kötelező lefordítására, hány százalékuk beszél jól legalább egy idegen nyelvet? Nem azért van-e ez a fordítási kényszer, mert az idegen nyelv tudásának hiánya miatti kisebbrendűségi érzést kell kompenzálni? Az utóbbi időben elszaporodó rovásírás is ide értendő véleményem szerint az idegen nyelv hiánya miatti kompenzációba, végre van egy olyan írás, amit aránylag egyszerű megtanulni (mint ahogy az orosz nyelvórák során igen hamar megtanították a cirill betűket), de nem terheli a szellemet az a probléma, hogy azoknak a fránya szavaknak még a jelentését is meg kellene tanulni. Az meg már senkit sem érdekel, hogy tulajdonképpen semmi haszna sincs.

De lehet, hogy az idegen nyelvek számának és az IQ-nak a szorzatával készített növekvő lista eleje igencsak hasonlítana egyes taglistákhoz is.

A másik statisztikát a kerékpárosokról csinálnám szívesen. Nem tagadva azt a tényt, hogy kerékpározni (majdnem mindig)  egészségesebb, mint autózni, azért készítenék egy felmérést, hogy az autósokat leginkább ekéző, a kerékpározást minden körülmények között előtérbe kényszerítő emberek hány százalékának van autója.

Ebben a témában már tetten érhetőek fals mérések is, persze nem az általam feltett kérdésben, hanem a kerékpározás előnyeit bizonyítani kívánó, rossz kiindulási pontból elvégzett demonstratív akciók képében.

Majdnem minden évben van egy demonstráció, ahol vonattal, autóval és kerékpárral egyszerre indulva megteszik ugyanazt az utat ugyanarra a célállomásra, és sikeresen bizonyítják, hogy az első az a vonat vagy a kerékpár (távolságtól függően), és a tökutolsó helyen kullog az autós. Igenám, de az indulás mindig a vasútállomásról történik, és - ha jól emlékszem - egy alkalommal egészen biztosan valamelyik budapesti pályaudvar volt a cél. Viszont igen kevés emberről mondható el, hogy egy vidéki vasútállomáson lakik és a Nyugatiban dolgozik. Ha pedig egy kis Pest megyei városban, 25 perc sétára a vasúttól, de legalább 40 km-re Budapesttől indulna a verseny, és a pályaudvarról még BKV-val kellene menni mondjuk egy-két átszállással, neadjisten még egy laptopot is kéne vinni iratokkal kb. 20 kg összsúlyban, mindjárt borulna a mutatvány.

Még az is lehetséges, hogy a fent javasolt kerékpáros felmérésben (ha mérhető lenne) a pofa méretének és a havi jövedelemnek a szorzata kiadná a legnagyobb arccal a kerékpározást propagálók százas toplistáját.

Ami csak egy kicsit teszi hiteltelenné az egészet.

Szólj hozzá

statisztika