2014. már 26.

Góg és Demagóg fia vagyok én...

írta: szaGértő
Góg és Demagóg fia vagyok én...

demagógia (a görög δημος (demos, nép) és αγωγειν (agógein, vezetni) szavakból) a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni. A politika és a politológia egyaránt használja, általában tetszetős, részigazságokon vagy irreális elképzeléseken alapuló politikai programok vagy kijelentések rosszalló (pejoratív) megjelölésére. Számos jelzős szerkezetben is előfordul, attól függően, hogy a politika vagy a kijelentés mely területre vonatkozik (például szociális demagógia, faji demagógia, osztálydemagógia).

(Wikipédia)

Van egy csapat a városunkban, akik több, mint húsz éve azért álltak össze, hogy másokat segítsenek, a város közbiztonságára ügyeljenek, mindezt ingyen, szabadidejükben. Lett szép nevük is: Polgárőr Egyesület.

Volt a csapatban költő, rendőr, biztonsági őr, egyszerű melós, irodista, értelmiségi. Tanult ember, kevésbé tanult ember, de ez nem számított. Egy számított csak: az empátia, a segíteni akarás. Az apróbb nézeteltérésektől eltekintve, amelyek mindenhol előfordulnak, ahol egynél több ember van, teljes egyetértésben tette mindenki a dolgát. Kevés pénzből, sok munkával, ahogy az általában szokásos.

Teltek múltak az évek, az évtizedek, és egyszer csak kipattant az isteni szikra pár emberből: csináljunk tűzoltóságot! Szép feladat, sok feladat, sok pénz, de végülis azoknak az embereknek a biztonságát növeli, akikért eddig is dolgoztunk, rajta hát, legyen. Át is nevezték magukat Polgárőr- és Tűzoltó Egyesületre. Csakhogy ez sok-sok pénzbe kerül ám... 

A pénzzel meg jönnek a bajok. Valahogy mágnesként működik, vonzza az emberek tekintetét, átirányítja a vágyaikat és taszítja az empátiát, a segítőkészséget. Három évig nélkülöztek azok, akik befogadták az új csapatot, hogy legyen nekik szép piros autójuk, az autóhoz, jó meleg fűtött garázs, az embereknek drága ruhák, sisakok, szerszámok, ezmegaz.

Egy napon, amikor már minden megvolt, azt gondolták: fogjuk a cókmókot, és megyünk. A régi emberek, akik őket befogadták, kissé meglepődve néztek, mert ez majdnem teljesen az ő pénzükből volt. Aztán a szép piros autójukban ülve eszükbe jutott, hogy azt bizony tankolni is kell, meg sok mindent ki kell fizetni. Eldöntötték, maradnak, hivatalosan azért, mert olyan nagyon rendesek, hogy nem viszik azt a cókmókot, amit nem is ők vettek. De kérik a a pénzt, hónapról hónapra, számolatlanul, mert hiszen tankolni kell a sok sok cuccot évente bevizsgálni, orvoshoz járni, telefonon szervezni az életet, ilyesmi.

Ja, és a vezetőt le kell váltani, mert ő csúnya gonosz bácsi, elfogult, mert nem ad annyi pénzt, mint amennyi kell. Igaz, nincs is, de az nem számít. Meg a régiek, akik eddig istápolták, etették-itatták őket ők is csúnya gonosz libsi-zsidó-kommunisták (így egyszerre, a továbbiakban CsGLZsK), mert csak. És ha nem ad pénzt akkor veszélyezteti a város tűzvédelmét. Igaz, az nem veszélyezteti, ha éppen nem érnek rá és nincs ügyelet, csak az, ha a ha a csúnya gonosz CsGLZsK régiek nem adják azt a pénzt, ami az övék. Kell a pénz a telefonszámlára, mert ha nincs szolgálati telefon, a CsGLZsK diszkriminálja őket. Az nem érdekes, hogy ha nincs, akkor senkinek nincs, a senkik nem érdekesek.

Kell a pénz az eszközökre, mert csak. Igaz, hogy háromféle besorolási lehetőség van: az egyikben se követelmény, se pénz, a másikban kb. kétszer annyi pénzt ad az állam, mint amennyi minimálisan szükséges, a középső lehetőségben önként lehet vállalni a követelményeket, de ingyen. Természetesen a középső megoldás a legjobb, mert az a CsGLZsK nem ad. Szemetek.

Meg is vannak győződve, hogy a CsGLZsK szétlopta a nem létező vagyont, az ellenőrzések azért vannak, mert a CsGLZsK megrendelte, a nap azért süt, az eső azért esik és a szél azért fúj, mert a CsGLZsK így akarja. A rohadék. De ezt csak csöndben, egymás között szabad mondani, mert ahhoz, hogy a CsGLZsK szemébe mondják, nem csak bátorság és tisztesség kellene, hanem bizonyíték is. Az meg nincs.

Az fel sem tűnik, hogy egy egyesület vezetése hasonló feladat egy kisebb vállalkozás vezetéséhez, és a biztonsági őrök, vízvezetékszerelők feltehetően azért biztonsági őrök és vízvezetékszerelők, mert ehhez értenek. Ha cégek vezetéséhez jobban értenének, akkor feltehetően azt csinálnák. Meg talán jobban is fizet. De a rohadt CsGLZsK ezt is elvette tőlük. A szemét.

Sajnálom, hogy vannak ilyen emberek, és sajnálom, hogy a megszólaláshoz nem kell intelligenciateszt. Lehet, hogy a némák országa lennénk.

Szólj hozzá

demagóg tűzoltó polgárőr