2015. jan 10.

CHARLIE

írta: szaGértő
CHARLIE

Döbbenettel követtem az eseményeket a napokban, és milliókkal együtt gyászolom az áldozatokat. Az emberi butaság és gyűlölet áldozatait.

je_suis_charlie_svg.png

Már megint vallás miatt haltak meg emberek.

Vallás miatt, amely akkor alakult ki, amikor az emberek nem értették a természet működését, és úgy gondolták, hogy valaki, aki náluk okosabb és felsőbbrendű, így rendezte a dolgokat.

De ha így is lenne, ez a felsőbbrendű lény lenne annyira intelligens, hogy ne engedjen az ő nevében gyilkolni. Ha így lenne, megmutatná magát bizonyítékként, és nem hit lenne, hanem bizonyosság. Ha így lenne, nem engedné, hogy az ő nevében embereket öljenek, gyerekeket erőszakoljanak és mérhetetlen gazdagságot halmozzanak fel.

A vallás az ősember idejében magyarázat volt a felfoghatatlan dolgokra. A középkorra eme eredeti funkciója mellett egyfajta térfigyelő kamerává is vált: "ne lopj, ne ölj, mert isten szeme mindent lát."  Megfigyelhetjük, hogy a közel-keleti régiókban a vallás tiltotta a sertéshús fogyasztását. Praktikus okokból. A sertés húsa hamar megromlik a melegben, mérgező lesz. És mivel TV-rádió útján nem lehetett népet nevelni azok nyilvánvaló okból, hogy nem volt, vallási törvények útján oldották meg ezt a kérdést is éppúgy, mint a tízparancsolat néven ismert mini-büntetőtörvénykönyv tartalmának terjesztését. Volt abból nagyobb is, de az egyszerű ember megtanult tíz parancsolatot, ami összefoglalta a legfontosabbakat.

A vallás szép lassan (vagy jó gyorsan, nézőpont kérdése) a vallási vezetők biznisze lett, elég csak a magyarországi állami támogatásokat, adókedvezményeket és az adományokat tekinteni, miközben egyre inkább elszakad az eredeti funkciójától (lásd pl. itt: http://nepszava.hu/cikk/1044600-fegyveres-voroskereszt)

A vallás nevében pénzt szednek, háborúznak, gyilkolnak évezredek óta, a vallás a hatalom és a gazdaság egyik legnagyobb pillére, ott összpontosul a befolyás és a pénz legnagyobb része. Szükség esetén a tudomány fejlődése előtt is keresztbefekszenek, Az inkvizíció Galilei könyveit 1633-ban betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig. És csak 1992-ben érvénytelenítették az ítéletet, Gagarin első űrrepülése (1961) után 31 évvel. 

A vallás nevében vívott háborúk szinte egyidősek a vallással, bár a háború kifejezést nem mindig használják mindkét oldalon egyszerre. Az európai és amerikai Al-Kaida és Iszlám Állam-féle támadásokat ők szent háborúnak, mi terrortámadásnak hívjuk, mint ahogy az iraki háború innen nézve háború, onnan nézve feltehetően terrorista támadás. Jól látszik már csak az elnevezésekből az ilyen konfliktusok ideológiai eredete.

Az elnevezés viszont az egészet nézve nagyon nem érdekes, a lényeg az, hogy az egyik ember meg akarja ölni a másik embert, világnézeti különbségekre hivatkozva. Mint ahogy a forradalmár is csak akkor forradalmár, ha nyer, ha veszít akkor terrorista. Ettől még embereket öl, valamiféle ideológiai elgondolás alapján.

A nyelvi finomságok helyett foglalkozhatnánk a kulturális finomságokkal, az emberek közötti különbségek szépségeivel (szar is lenne, ha szembejönnék magammal ötven példányban), a különböző emberek különböző véleményének a tiszteletben tartásával. Intelligens emberek társaságban igen jól és üdítően tudnak vitatkozni egymással, anélkül, hogy a hullaszállítót meg kéne rendelni.

Igenis, mindenkinek legyen joga kimondani a véleményét, a másik félnek meg legyen joga (intelligensen, viccesen akár) lehülyézni a másikat, anélkül, hogy ki akarná nyírni. Legfeljebb, ha nem tetszik a véleménye, nem áll vele szóba egy ideig.

De amíg a különböző vallási ideológiák szellemi (és anyagi) vezetőinek anyagi érdeke fűződik a konfliktusok fenntartásához, addig az ólom leghalálosabb dózisa a lőszer lesz.

Szólj hozzá