2015. jan 17.

A mentális erő

írta: szaGértő
A mentális erő

Nemrég találtam egy listát, a mentálisan erős emberek tulajdonságairól. Nagyjából egyetértek vele, de azért kiegészítem pár dologgal. Az első részét találtam (1-13 pontok, vastagon szedett részek), a hozzá tartozó kommentek az én agyamból pattantak ki. a kiegészítés (14. ponttól) teljes mértékben saját vélemény.

Lássuk először az eredeti listát.

1. Nem pazarolják arra az időt, hogy sajnáltassák magukat

Hát ja. Siránkozni, hogy de szar nekem, és azt várni, hogy más megoldja a problémáimat, minden, csak nem erősség. Ha valami szar, meg kell változtatni. Ha nem lehet megváltoztatni, hátat kell neki fordítani. Ha ezt sem lehet, akkor jobbá kell tenni vagy el kell viselni.

2. Azt sem hagyják, hogy mások sajnálják őket

Régen rossz, ha sajnálnak. Jobban szeretem, ha felnéznek rám, elismerik, amit teszek, a rosszabbak irigykedhetnek is, de ha eljutnak e lista 9. pontjáig, talán abbahagyják.

3. Nem félnek a változástól

A változás jó. A változatosság gyönyörködtet. Ha valami nem tetszik, változtasd meg. Vagy változtasd meg a saját hozzáállásodat.

4. Nem aggódnak olyan dolgok miatt, amelyeket nem tudnak befolyásolni

Mert teljesen fölösleges. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy nem félek-e, hogy a munkám miatt esetleg valaki megöl. Azt válaszoltam, hogy minek aggódni, ha igazán meg akar ölni, sikerülni fog neki, de az aggódással nem vagyok hajlandó elrontani az életemet.

5. Nem aggódnak amiatt, hogy mások mit gondolnak róluk

Ha mindenkinek adnék a véleményére, öt percenként változtatnom kellene az életemen. Elszédülnék. Jelszó: szarok a falu szájába. :)

Persze van pár ember, akit megbecsülök annyira, hogy meghallgatom a véleményét, és utána elgondolkodom rajta. Az is lehet, hogy igaza van, és segít, hogy a 3. pontban leírtakat megtegyem. De nem aggódom, mi lesz az a vélemény, majd elmondja, ha szükségét érzi. Akinek meg nem adok a véleményére, azt nem szükséges végighallgatni sem. 

6. Tanulnak a múlt hibáiból, de nem a múltban élnek, hanem a jelenre és a jövőre koncentrálnak

Lehetőleg mások hibájából. De a saját hibából tanulni sem szégyen. A hibákból tanulva, azok okait felderítve, és az okokat megszüntetve kell a jövőbe nézni, és megtervezni azokat a konkrét lépéseket, amelyek a céljaink eléréséhez vezetnek.

7. Nem követik el ugyanazokat a hibákat újra és újra

Az előző pont egyenes következménye. Aki tanul a hibáiból, az kisebb eséllyel követi el azt másodszor, és még kisebb eséllyel harmadszor is.

8. Nem adnak fel semmit

Pontosítanék: a reális célok közül nem adnak fel semmit. Ha valamely célról kiderül, hogy irreális, meg kell változtatni a célt. Ha szigorúan nézzük, ekkor sem feladtuk, hanem megváltoztattuk, a hibákból tanulás és az új tapasztalatok szerzése során.

9. Nem irigykednek mások sikereire

Sőt, örülnek neki. Mások sikerei tettekre és kemény munkára buzdítanak, és példát mutatnak saját sikereink eléréséhez.

10. Nem félnek az egyedülléttől

Az egyedüllét jó. Mindenkinek szüksége van rá, hogy magába nézzen, tisztában legyen saját magával. Ezzel nem azt állítom, hogy a családot, a barátokat el kell zavarni, csupán azt, hogy mindenkinek szüksége van időnként egyedüllétre, gondolkodásra. Ekkor lehet a jövőt is megtervezni, tisztába tenni a célokat, a lehetőségeket, egyensúlyba hozni őket a vágyakkal.

11. Nem félnek attól, hogy nem kapják meg azt, amit szeretnének

Mert szorgalommal és kitartással megszerzik. Ha meg nem rajta múlik, életbe lép a 3. pont.

12. Semmilyen sikertől nem várnak azonnali eredményt

Mert az igazi sikert kemény munkával, szorgalommal és kitartással lehet elérni. Az ölünkbe pottyant siker nem a mi sikerünk. Aki már tapasztalta, sokkal jobban esik az a siker, amit kemény munkával értünk el.

13. Nem félnek kockázatot vállalni

Mondhatnánk, hogy mert kockázat nélkül nincs veszteség. :) Bizonyos mértékű kockázat egészséges adrenalin-löketet ad, és jót tesz az ember lelkivilágának.

Kockázat nélkül a tömeg részei maradunk. Az egyedi, új, váratlan dolgok kockázatot hordoznak magukban, de a kockázat mellett a kiemelkedés, a siker lehetőségét is. Különlegesnek, az átlagból kiemelkedőnek lenni jó.

 

Eddig tartott, amit találtam, de jöjjenek a kiegészítések. Szagértői vélemény következik.

14. Mindig legyen kitűzött célod

És ne legyen könnyen elérhető cél. A kitűzött cél motivál, hogy elérd. Mikor elérted, legyen következő cél, ami mozgásban tart. Enélkül helybenjárás lesz a céltudatos élet helyett.

15. Ne félj a kudarctól

Akit nem értek kudarcok, az nem tűzött ki magának olyan célt, amelyért küzdeni kell. Ha kudarc ér, kezdd az olvasást az 1. ponttól. Ha elesünk, talpra kell állni, le kell porolni a nadrágot, és lehet indulni tovább.

16. Ne keress kifogásokat

Az "úgysem sikerül", "nem lehet megcsinálni, mert..." jellegű, negatív hozzáállások megvalósítják a jóslatot, és valóban nem sikerül majd elérni a célt. Az embert a céljai és gondolatai erősen befolyásolják, az ilyen kifogások valójában magyarázatok arra az esetre, ha nem sikerülne a célt elérni. És mivel már meg is van indokolva a kudarc, az ember nem is küzd igazán a célért.

A pozitív gondolkodás magában hordozza a sikert, a negatív gondolkodás pedig a kudarcot.

Szólj hozzá