2015. aug 14.

Szavazás szorzóval

írta: szaGértő
Szavazás szorzóval

Nézegetem a múltbeli és jelenlegi politikai propagandát.

A pártok fejlődnek marketingben. Olyan ez, mint az intelligens mosópor meg az okostelefon, azért nyomják, mert a reklám adja el a terméket. A hülyéknek.

Elgondolkodtam.

Mi lenne, hogy ha a következő választások alkalmával a szavazók IQ értékét szorzónak lehetne használni a szavazathoz?

 

Ha például a maximális mérhető IQ-hoz kettes szorzót, a nullához nullás szorzót rendelnénk, akkor a teljesen átlagos intelligenciájú szavazó szavazata lenne az 1. A skála tetején levő (legintelligensebb embereké) 2, a skála alja pedig nulla. Plusz bevezethetnénk, hogy akinek nincs hivatalos IQ tesztje, annak a szavazata 0,5 pontot ér, ezzel motiválva a teszt elvégzését.

Elérhető Magyarországon pontos IQ teszt. Ez a teszt teljes mértékben alkalmas lehetne az egyes emberekhez tartozó szorzók megállapítására, így nem kéne milliárdokért újat fejleszteni az adónkból.

Hatalmas előnye lenne a szisztémának, hogy azoknak az embereknek, akik fel sem fogják a politikai marketinget, kevesebb beleszólásuk lenne a választásokba, mint azoknak, akik értik a dolgot. Így nehezebb lenne teljesíthetetlen ígéretekkel, parasztvakítással, jelszavakkal kommunikálva megszerezni a hatalmat, és a politikusok rákényszerülnének az értelmes érvek, kidolgozott koncepciók és tudományos módszerek használatára.

Sőt, én (még a választás előtt) kötelezően nyilvánosságra hoznám az összes politikai pozícióban levő, és arra pályázó ember IQ értékét, hogy lássuk, kivel van dolgunk.

Akár meg is lehetne törvényben határozni egy minimum szintet, ami valószínűsíti a jelölt alkalmasságát arra, hogy legalább a megoldandó problémát felfogja.

Kissé átalakulna a politikai élet. 

Szólj hozzá