2015. sze 15.

Minimálterv

írta: szaGértő
Minimálterv

Körülnézek, és látom, hogy az emberek nagy része jóval az igényeik és tehetségük alatt, valamiféle minimálterv mentén él.

romos-haz-04.jpg

Az iskolában az a cél, hogy minimális tanulással eljusson a nyolcadikig, mert az kötelező. A házi feladatot vagy meg sem csinálja, vagy másolja valakiről. Az iskolát követően jó lesz egy szakközép, lehetőleg ne kelljen sokat tanulni, de ha nem muszáj, az sem kell.

Aztán jó lesz egy állás, pultos, eladó pénztáros, favágó, tökmindegy. Az a lényeg, hogy minimális erőfeszítéssel leteljen a 8-9-10 óra, és lehet hazamenni. 

Mielőtt még valaki félreértene, nem nézem le a pultosokat, az eladókat, a pénztárosokat, sőt a favágókat sem, fontos munkát végeznek. Csupán arról van szó, hogy olyan emberek is ezeket a munkákat választják, akik sokkal többre lennének képesek.

Az egyetlen cél, hogy elteljen a munkaidő, és hó elején megérkezzen a fizetés.

Ennek egyenes következménye az, hogy a boltban vásárláskor egyetlen szempont az árcédula, az nem számít, hogy amit megvesznek, milyen minőségű.

Ugyanez a helyzet a vállalkozásoknál. Legyen meg a cég minimális költséggel. Könyvelő nem kell, majd a haver megoldja. Céges domain és email cím nem kell, jó lesz a freemail is. A bélyegző kirakós, a reklámanyagot a szomszéd Pistikéje csinálta, egy hamburgerért. A weboldal (már ha van) ingyenes, az iroda, telephely olcsó, kopott, piszkos. Az egész a szegénységet és a spórolást sugározza.

Mint ahogy az alkalmazottak kiválasztása is. Minimálbér, bejelentés nélkül. Munkaruhát hozzon otthonról, ha jön az ellenőrzés, bújjon el a dolgozó.

És kezdődik az ördögi kör. Az olcsó képzetlen munkaerő nem teljesít, ahogy kellene, ezért keveset keres. Az alkalmazott meg azt gondolja, hogy ennyi pénzért hova hajtson. Letölti  a nyolc óráját, és irány haza. Miért fizessek, ha nem dolgozik, miért dolgozzak, ha nem fizet. Kevés pénzből meg nem telik a gyerek jó iskolába járatására. De igény sincsen rá, ezt látta otthon.

Ebből a körből kitörni nagyon nehéz. Másról kellene példát venni, nem a családról, munka mellett tanulni kellene, ha jutni akar valahová, vagy legalább pluszmunkát vállalni, hogy a gyereke jusson el oda, ahova neki nem sikerült.

Persze van egy szűk kör, aki profi, befektet, ügyel a részletekre. De ez a szűk kör előbb utóbb csak egymás között tud eladni, máshol nincs igény rá, mert jó lesz a teszkógazdaságos is. Kénytelen lemenni az árakkal, így a minőséggel is. És belesüllyed a szürkeségbe.

Az sem segít, hogy aki már belesüllyedt (vagy eleve oda született), irigykedve nézi a másik autóját és a házát, persze van, aki örökölte hozzá a vagyont, de van aki meg lopta. És van olyan is, aki megdolgozott érte.

A jelenlegi adózás sem segíti a felemelkedést. Egyszerű belátni, hogy ha valakinek több pénze van, az többet is költ, több lesz az ÁFA, több lesz az eladónál a jövedelem és ennek adói, így felépíthető egy saját magát erősítő környezet, a jelenlegi saját magát gyengítő helyére.

Ha így lesz, az sem lesz egy könnyű menet, évtizedek kellenek majd hozzá, aki most próbál meg felemelkedni, annak eredményét valószínűleg csak a gyerekei vagy unokái fogják élvezni.

De el kéne már kezdeni.

És csak két dolog kell hozzá: a jobbításra való igény és az akarat.

 

Szólj hozzá

tanulás minimál szegénység vállakozás