2015. sze 18.

CSI-hatás

írta: szaGértő
CSI-hatás

Mindig is népszerűek voltak a nyomozós sorozatok, nem véletlenül lett belőlük ennyi.

csi_1.jpg

De az emberek, akik ezzel zsibbasztják az agyukat, kontroll nélkül átveszik az információkat belőle.

Nem kéne.

Azt hiszik, bármely bonyolult bűnügy kinyomozható 45 perc alatt. Észre kéne venni, hogy a második világháború történetéről vagy a dinoszauruszok kihalásáról szóló film is 45 perces, de az egyik közel 5 évig tartott, a másik meg pár millióig.

Biztosak benne, hogy egy hárompixeles digitális kép korlátlanul javítható. De akkor miért küld a NASA űrszondákat erre-arra, ahelyett, hogy csinálna egy fotót róla, és elvinné a CSI New Yorkhoz feljavítani?

Lassan az is ki fog derülni, hogy az úszómedence felszínéről is tudnak ujjnyomot venni, és a rendszer tíz másodperc alatt, sűrű pittyegés közepette megtalálja a tulajdonost.

Jellemzően sokan elhiszik, amit a tévében és rádióban hallanak, jó példa erre Orson Welles rádiójátéka 1938. október 30-án, amely arról szólt, hogy egy Marsról érkezett űrhajó landolt New Jersey állam egyik farmján, és megkezdte a Föld leigázását. A rádiójátékból tömeghisztéria lett, és ezrek menekültek fejvesztve.

Sajnos, azok az emberek, akik biztosak benne, hogy Mac Gyver egy svájci bicskával megakadályozza az atomrobbanást, egy tízmilliós város összes térfigyelő kamerájának összes felvételét át lehet nézni öt perc alatt, és meg lehet találni, akit keresünk, és hat nyolc bányász egy atombombával át el tud téríteni egy, a Föld felé tartó kisbolygót, azok bármi mást is elhisznek, legyen az reklám, politikai üzenet, megégett kisgyerek részére lájkonként egy forint, vagy akármilyen videó, amely valakinek valamilyen irányú gyűlöletét kívánja igazolni.

Elhiszik, hogy ha befektet pár százezer forintot, akkor vissza is kapja bőséges kamattal, elhiszi, hogy a félmilliós szupergép minden betegségét meggyógyítja, és azt is elhiszi, hogy a gázművek pénzt küldött neki, de csak a lakásában tudják átadni.

Még talán az örök életben is teljesen biztos... ;)

Aztán meg sír, hogy átverték, és nem védte meg senki.

Pedig csak gondolkozni kéne egy picit.

Szólj hozzá