2015. sze 24.

Erőből tárgyalni

írta: szaGértő
Erőből tárgyalni

A lakás tulajdonosa, ahol lakom, évek óta konfliktusok forrása. Azokat a karbantartásokat és javításokat, amit neki kellene elvégezni (pl. fűtés, bojler hibái), nem végzi el, amikor meg megcsináltatom, nem hajlandó kifizetni. Ha azzal érvelek, hogy jogszabály írja elő, hogy neki kell megcsinálni, közli, hogy ő leszarja a jogszabályt. Ez látszik is azon, hogy soha nem adott számlát, soha nem adózott a bevételéből sem.

romos_haz.jpg

Lassan a ház lakhatatlan kezd lenni, itt az ideje a költözésnek.

Az igazi motiváció a lakáskereséshez az volt, amikor bejelentette, hogy mostantól kezdve jelentősen megemeli a bérleti díjat. De amikor tájékoztattam, hogy a szerződésmódosítás két fél egyező akaratával vagy bírósági ítélettel lehetséges, úgy döntött, hogy felmondja a szerződést. Ezt is elcseszte, a törvényben megszabottnál jóval rövidebb határidőt szeretett volna.

Több kiadó lakása van, és hozzászokott, hogy fenyegetéssel és zsarolással mindent elér, az eddigi lakói ingyen újították fel a lakásait, elfogadták a díjemeléseket, mindig a felmondással történő fenyegetés hatására. Na én nem ilyen vagyok.

Ennek az lehetett az oka, hogy eddig egyszerű, jogot nem ismerő emberekkel akadt dolga. Hangsúlyozom, hogy nem nézem le az egyszerű embereket, közöttük is van rendes, de nyilvánvalóan nem alkalmasak az érdekeik jogi úton történő érvényesítésére az, aki egy jogi szöveg értelmezésére nem képes. De szerencsére ő sem, így az én térfelemre tévedt.

Most éppen itthon várok, mert kitalálta, hogy lecserélteti a villanyórát, de ahogy nézem, nem szervezte le rendesen, hiába várok. Így elintézett magának egy kiadást, két órányi óradíjamról fog menni neki a számla. Már így is tartozik egy taliga pénzzel, a múltbeli akciói miatt, majd megoldom, hogy ki is fizesse.

Így történt, hogy hamarosan költözöm, egy sokkal jobb helyre. Ettől tuti nem lesz nagyobb a bevétele, sőt...

Mert az erőből történő tárgyalás csak az erőseknek való, bár akkor sem tisztességes megoldás.

Szólj hozzá