2015. nov 12.

Digitális analfabetizmus

írta: szaGértő
Digitális analfabetizmus

A 21. század nagy fejlődési lehetősége a digitális vívmányok alkalmazása.

binaris.jpg

Persze a 18-19. századi géprombolókhoz hasonlóan most is rengetegen keresztbe tesznek a fejlődésnek. Ez adódhat a kényelemből, a pozíciók féltéséből (mint ahogy jelentős tudományos elméletek elfogadását is a régi meghaladott elmélet legnagyobb tudorai akadályozzák érthető okokból), és adódhat tudatlanságból.

A tudatlan embernél nem sok rosszabbat találhatunk. Zsigerből kijelenti például, hogy ő utálja a számítógépet és ezért nem is fogja használni. Mert marhaság. Csakhogy fogalma sincs, mire való. Arról, hogy hogyan működik, már ne is beszéljünk. Persze a használathoz nem kell mélyen ismerni egy dolog működését, de nem véletlenül tanítják az általános iskolákban az elektromosságot, a vezetésoktatásnál pedig az autó működését.

Mostanra bőven elértünk oda, hogy az elektromosság és hasonlók minimális szintű ismerete (ami a használatához szükséges) az alapműveltség része. Mint ahogy az informatika nagyon alapszintű ismerete is.

A digitálisan írástudatlan ember lemarad az írástudó társaitól, mint ahogy az (analóg) analfabétának is jelentős hátránya van az írástudókkal szemben.

A legfőbb probléma persze az, hogy úton-útfélen alkalmaznak digitálisan írástudatlan embert nem csak olyan munkahelyeken, ahol számítógépet kell használni, hanem informatikával kapcsolatos döntéshozói pozíciókban is. Ott aztán nagy lendülettel és szorgalommal tesznek keresztbe mindenféle fejlődésnek, mert nem ismerik fel annak előnyeit, és a digitálisan írástudó beosztottjaiktól pedig féltik a pozícióikat.

Nyilván az állásinterjún lelkesen ecsetelte a hozzáértését, azért vették fel. :)

Várom azt a pillanatot, amikor pont olyan sajnálattal néznek rájuk, mint most az írástudatlanokra.

Szólj hozzá

digitális analfabéta