2015. nov 17.

Az általánosítás méreg

írta: szaGértő
Az általánosítás méreg

A bringások szabálytalanok.

Az autósok bunkók.

A menekültek terroristák.

A szőke nők buták.

halalos-mereg-volt-a-pozsonyi-cseh-nagykovetsegre-kuldott-levelben_100244.jpg

Általánosítások, amelyek megmérgezik az életünket.

Azért, mert minden századik autós vagy bringás elköveti, amit nem kéne, pár száz szőke nő értelmi képessége hagy némi kívánnivalót maga után vagy a pár millió menekülttel együtt átcsusszant néhány, aki merényletet tervez, nem szabadna kijelenteni mindenkire érvényes állításokat.

Katonakoromban ment az az általánosítás - és úgy látom, mostanában, ki tudja miért, megint hallottam -, hogy csak az dolgozik, aki fizikai munkát végez. Aki íróasztalnál ül, az nem dolgozik, csak ücsörög. Igaz, hogy a melós okostelójába is íróasztalnál fejlesztették az Androidot, meg feltehetően az autóját sem lapáttal tervezték, de kicsire nem adunk.

Az általánosítást azok használják, akik egy-egy példával megvilágítva akarják a valóságtól függetleníteni a saját igazságukat. A nagy sokaságot úgysem látja át senki, ezért egy kiragadott példa tulajdonságaival ruházza fel az egész csoportot, akiről szó van.

Bezzeg, ha egy melós (és itt a "melós" szót akár jó értelemben is használhatjuk) hogy meg tud sértődni, ha a "minden értelmiségi lusta" kijelentésére a "minden melós buta" választ adjuk.

Nagyon könnyű bárkit megsérteni, ha egy tetszőleges külső vagy belső tulajdonságát kiragadva besoroljuk egy csoportba, majd találunk egy általánosítást rá, amely számos egyéb kedvezőtlen tulajdonságot rendel hozzá. És attól kezdve nem számít, igaz-e, az általánosítást érvként (érv helyett) lehet használni. Ez a logika a az átlagember szemében (fejében) kikezdhetetlen, már-már bizonyítékká áll össze.

Ettől mérgező az általánosítás.

 

Szólj hozzá

méreg általánosítás