2015. dec 26.

A ködlámpa és a köd

írta: szaGértő
A ködlámpa és a köd

Alapigazság, hogy az autóra szerelt ködlámpa a fejben levő ködön nem segít.

kodlampa.jpg

Viszont a fejekben levő köd terjed.

Fertőző.

Mostanában a ködös időjárás beköszöntekor némi zavar is keletkezett, van, aki éjjel-nappal ködlámpával megy, de olyat is láttam sokat, aki szép szürke, aszfaltszínű autóval, szürkületkor mindenféle világítás nélkül közlekedett.

Átlagban pont jó.

Megfelelő odafigyeléssel a ködlámpa biztonságot ad. De ha utolért egy másik autó, lekapcsolom a hátsó ködlámpát. Ugyanis ekkor már nem tölti be a feladatát, nem segít, hogy távolabbról is észleljenek, hiszen a mögöttem jövő autó eltakarja. És őt fogja vakítani.

Én sem azért szoktam ilyenkor villogni, mert tesztelem a fényszórómat, hanem azért, hogy a szellemileg kissé visszamaradott kolléga észlelje, hogy valamit tenni kéne. És ez a valami nem büntetősatu, nem kurvaanyázás, hanem a ködlámpa lekapcsolása.

Ugyanígy, ha valaki utoléri a sort, az első ködlámpa sem szükséges, mert vakítja az előttünk haladót. Persze, tudom, hogy falun a ködlámpa jelentése az, hogy "én vagyok a faszagyerek". Vagyis ez volt a jelentése a nyolcvanas években. Mára a jelentés megváltozott, most azt jelenti, hogy "bunkóparaszt vagyok".

Fiúk, lányok, autósok, figyeljetek a másikra. Attól, hogy zavarod, neked se lesz jobb.

Sőt.

Szólj hozzá