2016. jan 07.

A MÁV és az elektronikus aláírás

írta: szaGértő
A MÁV és az elektronikus aláírás

Úgy alakult, hogy vásároltam a MÁV online felületén egy jegyet, amelyről számlát kértem. A MÁV által, emailben elküldött számla így nézett ki:

mav_signed.jpg

Jól látható, hogy az elektronikus aláírás nem érvényes.

Küldtem az ügyfélszolgálatnak egy emailt:

"Tisztelt Informacio,

Kérem tájékoztatásukat, hogy a mellékelt számlájuk hiteles-e, és ha nem, mit tesznek annak érdekében, hogy hiteles számlát kapjak?"

És erre meg is érkezett a válasz, gyorsvonati sebességgel. Olyan gyorsvonatnak tűnik, amelyen nincsenek utasok, mert lénygében tök üres:

"Köszönjük megkeresését, mellyel kapcsolatban az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni.

Elektronikus számlázásról

Az elektronikus úton kibocsátott számla (e-számla) ugyanazon adattartalommal rendelkezik, mint a papíron kibocsátott. Az e-számla egyenértékű a papíralapú számlával, a hiteles elektronikus aláírás és időbélyegző révén a jogszabályi előírásoknak is megfelel. Az e-számla kizárólag elektronikus formában hiteles, tárolása és felhasználása csak ebben a formában történhet. Jelenleg számos helyen még nincsenek felkészülve az elektronikus számlák fogadására, ezért kérjük, hogy mielőtt e-számlát igényel, érdeklődjön arról, hogy az e-számlát a leadás helyén tudják-e kezelni.

Az elektronikus számlákról további információt a NAV honlapján találhat. (http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/elektronikus_szamla.html)
Az e-számla előnyei:
° nem keletkezik papír;
° környezetbarát, mivel nem szükséges kinyomtatni;
° gyors, az e-számla fizetés után azonnal letölthető a honlapról;
° tárolása egyszerű, nem helyigényes;
° a korábbi számlák visszakeresése gyors és egyszerű.

A MÁV-START által kiállított e-számla két, elektronikusan aláírt és időbélyegzővel ellátott részből áll: egy .pdf dokumentum, valamint egy , a NAV által elfogadott struktúrájú .xml fájl, amely a pdf dokumentum csatolmánya. Ez utóbbit az újabb könyvelőprogramok képesek automatikusan feldolgozni. A .pdf fájl megtekintéséhez az ingyenesen letölthető Adobe Acrobat Reader program legalább 8.0 verziója szükséges (a legfrissebb verzió letölthető a http://get.adobe.com/reader/ címről).

Amennyiben vásárlásáról e-számlát igényel, sikeres fizetés után a kóddal együtt a számla letöltésének lehetősége is megjelenik. A számla kiállításától számított 1 évig letölthető a "Korábbi vásárlások" menüpontból. Ezen időponton túl a megőrzési idő végéig írásos megkeresés alapján biztosítjuk a hozzáférést a korábbi számlákhoz.

A digitális aláírás hitelességének ellenőrzéséhez szükséges szolgáltatói tanúsítvány (Class B Legal NetLock Üzleti Eat CA) az alábbi címről tölthető le: https://www.netlock.hu/index.cgi?ca=cblca.

A tanúsítványt célszerű a Windows tanúsítványtárába telepíteni, mert az Acrobat Reader program képes azt onnan átvenni. A telepítéséhez a https://netlock.hu/html/termektamogatas.html#bongeszo oldalon válassza ki az Ön által használt böngészőhöz tartozó leírást, és végezze el a letöltött tanúsítvány telepítését.

Az időbélyegző hitelességének ellenőrzéséhez szükséges szolgáltatói tanúsítvány (NetLock Minősített Eat. (Class Q Legal) CA) az alábbi címről tölthető le: https://www.netlock.hu/index.cgi?ca=cqlca.

Ha a letöltött számla hitelessége nem ellenőrizhető (sárga kérdőjel jelenik meg az oldal tetején), végezze el a beállításokat a https://www.netlock.hu/docs/segedletek/segedlet_adobe_reader_beallitas_terjesztheto.pdf dokumentumban írtak szerint.

Amennyiben Ön a fentieken túl szeretné, ha a megadott számlát ellenőriznénk belső rendszerünkben, kérjük egy ismételt megkeresésben jelezze számunkra ezt és adja meg a vásárláshoz használt e-mail címet."

Megkaptam azt az információt, amit egyrészt tudok, másrészt akinek van böngészője és csont az ujjában, az három perc alatt meg tudja keresni.

Ezen kívül áttolják rám a problémát, odalökik, mint kutyának a csontot, az Acrobat Reader beállításainak leírását, mintha csak az az egyetlen PDF olvasó lenne.

Így könnyű gyorsan válaszolni, kimásolom az előző levélből a semmitmondó gyógyszöveget, és már lehet is küldeni. Nem kell vele dolgozni, nem kell gondolkodni.

Nem a PDF olvasóm beállításaival van gond, mert más elektronikus aláírásra nem jelez hibát, aki meg nem tudja, mi fán terem a dolog, az a PDF olvasóját sem fogja tudni beállítani. Ha pedig az egész nem működik Acrobat Reader nélkül, akkor gáz van. Az Acrobat Reader ugyanis installáláskor automatikusan mellécsap egy víruskergetőt, ha van nekem, ha nincs (van).

Ismét egy magyar szarokbele mentalitás, egy milliárdos cég megengedi magának, hogy ne legyen érvényes az elektronikus aláírása*, megengedi magának, hogy semmitmondó válaszokat adjon az ügyfélszolgálat.

Azt bezzeg nem engedi meg, hogy az érvénytelen számlát érvénytelen játékpénzzel fizessem ki.

*Kis varázslás után kiderült, a MÁV elektronikus aláírása 2016. februárig érvényes (Internet Explorerrel le kell tölteni a gyökértanúsítványt, majd Acrobat Readerrel megy, de ezt melyik egybites user tudja megcsinálni? Plusz az Acrobat Reader installáláskor kérdezés nélkül felteszi a McAfee valamilyen programját is, amit nagyon nem szeretek), csak az ügyfélszolgálat hozzáállása érvénytelen.

Majd ülök a több órát késő vonat mocskos ülésén, megpróbálok kinézni a dzsuvás ablakon, és elgondolkodom: 

Kell ez nekem?

Szólj hozzá