2016. jan 25.

Várólisták

írta: szaGértő
Várólisták

Egyre többet várunk a kórházakban.

Még szerencse, hogy a szülésre nem tíz hónap a várakozási idő, esetleg infarktusnál kedvezményesen két hét.

varolista.jpeg

De arról kevesebb szó esik, hogy máshol sem rövidebbek a listák. Bíróságon nem ritka, hogy a következő tárgyalás három-négy hónap múlva lesz, a harmadik tárgyaláson már senki nem emlékszik semmire. Még a bíró sem, így előtte hosszú órákat tölt el mindenki az eddigi iratok átolvasásával.

Megfigyelhető, hogy ahol nyereségérdekelt a dolog, valahogy nem alakulnak ki várólisták, inkább felvesznek még pár embert. Érdekes is lenne, ha a fűtésszerelő karácsony helyett csak augusztusban jönne ki, a klímaszerelő meg novemberben. Esetleg a taxis a jövő héten.

Ha az újságírók ilyen várólistával dolgoznának, azt már történelemkönyvnek lehetne hívni.

Nyilvánvaló, hogy a hosszú várólisták oka a szakemberek hiánya. Azzal most nem foglalkoznék, hogy a szakemberhiánynak mi az oka, erről szép hosszú írások születtek.

A várólista senkinek sem jó, a "szolgáltatónak" sokkal több feladata lesz tőle, aki meg már várt pár hónapot a problémája megoldására hosszú időn van túl, amikor az élete nem normális mederben folyik. És ez költséget generál mindkét oldalon. A bíró kevesebb tárgyalást tart, mert az idejét a régen folyó ügyekben keletkezett iratok átolvasása tölti ki, az orvos súlyosabb beteget kell, hogy kezeljen, mint pár hónappal előbb, és a fűtés meg a klíma is szét van rohadva addigra.

Mintha az lenne a cél, hogy a problémák megoldódjanak maguktól. A peres felek megunják, a beteg meg meggyógyul.

Vagy meghal, mint az ország, szép lassan.

Szólj hozzá