2016. feb 20.

Az űrben rekedt nigériai űrhajós és a butaság ára

írta: szaGértő
Az űrben rekedt nigériai űrhajós és a butaság ára

Új szintre lépett a nigériai csalás. 

space-nigerian-scam.jpg

(http://velvet.hu/elet/2016/02/16/lehetoleg_ne_adjon_penzt_az_urben_rekedt_nigeriai_asztronautanak/)

Ezt egyszerűen nem hiszem el. Röviden arról szó a mail, hogy egy nigériai úrhajóst az űrben hagytak 25 éve egy titkos katonai űrállomás fedélzetén, de azóta is havonta utalják a fizetését, ami mára jelentős összegre növekedett  Szüksége van szegénykének három millió dollárra, hogy lejöhessen, mert a fizetését csak személyesen veheti fel, és ebből a nagylelkű segítőinek 15 millió dollárt adna, amint felvette a pénzét.

Az, hogy ezt a mail pár millió példányban kiküldték, azt bizonyítja, hogy vannak olyan emberek, akik át fogják utalni a pénzt, csupán az a feladat, hogy megtalálják őket.

A keretes írásban idézett Wikipédia cikk szerint 500 emailből hétre válaszolnak is. Ha tehát számolgatunk picit, tízmillió kiküldött emailből 140.000 (száznegyvenezer!!!) válasz fog érkezni a statisztikák szerint, ha ennek az egy százaléka  átutalja a pénzt, akkor 1400 ember fog három millió dollárt utalni. ami - valljuk be - bőven megéri a spamküldés darabonkénti pár centes költségét. 

Ezek az emberek ugyanis nem háztáji módszerekkel küldözgetik az emaileket, hanem szolgáltatást vesznek igénybe, spamküldő szolgáltatást. A küldőnek is megéri tízmilliószor pár centet keresni, mindenféle kockázat nélkül, az értelmi szerző is biztos lehet benne, hogy egy-két ember minimum bedől, és finanszírozni is tudja az akciót az elmúlt években keletkezett bevételeiből.

Azon már el sem merek gondolkodni, ki a, aki egy ennyire hihetetlen sztorit elhisz. Ha már kapott emailt, nyilvánvalóan van internetkapcsolata, tehát lehetősége is ellenőrizni az egészet.

Személyesen ismerek olyat, akit egy hasonló levéllel több kisebb részletben hárommillió forintjától szabadítottak meg.

De ez az extrém sztori fényesen bizonyítja, hogy az emberi butaság határtalan.

A csalás elkövetési módja általában egy levél vagy egy e-mail, melyet látszólag egy kiválasztott címzettnek küldenek (valójában rengetegen megkapják ugyanazt), amelyben segítségért cserébe busás összeget ígérnek az áldozatnak. A legutóbbi időkben hivatalosnak látszó profilokat kreálnak közösségi oldalakon is, hogy a potenciális áldozatokat becserkésszék. Az e-mail tárgya legtöbbször "XY ügyvéd asztaláról", "Az Ön segítségére van szükségem", illetve hasonló lehet. A történet is több változatban létezik, de a leggyakrabban egy kormányzati vagy banki tisztviselő van megadva feladóként, aki nagy mennyiségű pénzről vagy aranyról tud, melyhez azonban nem tud hozzáférni, a legtöbb esetben azért, mert nincs hozzá joga. Ezek a személyek vagy kitaláltak, vagy valódi nevek mögé bújt imposztorok játsszák el őket, olyan történetekkel, mint egy afrikai diktátor fia vagy felesége, aki törvénytelenül szerzett vagyont szeretne eljuttatni a jogosultaknak; egy banki alkalmazott, aki ismer egy halálos beteg, és rokonok nélkül élő gazdagot; illetve egy repülőgépbalesetben meghalt külföldi személy más országban rendelkezés hiányában rekedt pénz visszaszerzésével kapcsolatos története, egy amerikai katona Irakban talált kincseinek legendája, illetve menekültek vagyonának visszaszerzése. A megszerezni kívánt vagyon általában aranyrudakban, aranytömbökben, bankszámlán elhelyezett pénzben, véres gyémántokban, illetve csekkekben van elhelyezve. Tízmilliós értékről van szó, a hiszékeny címzettet pedig 10-40 százalék közötti részesedés ígéretével akarják rávenni az együttműködésre. Bár a levelek túlnyomó részére nem érkezik válasz, mégis vannak olyan emberek, akik elhiszik a mesét, és az ő megkárosításukból busás hasznot szednek be a csalók, amely ennek ellenére is jövedelmezővé teszi a dolgot.

Hogy könnyebben elhitessék az áldozattal a történetet, gyakran mellékelnek hamis iratokat, amelyeken például szerepel az adott ország hivatalos bélyegzője vagy pecsétje. A legtöbb levélben nemlétező címeket adnak meg, a fényképmellékletek pedig az Internetről összeollózott képek. A legtöbbször a mellékelt fényképen lévő illetőnek egyáltalán nincs semmi köze az egészhez. Ha elnyerték az áldozat bizalmát, következik a második lépés, melyben közlik, hogy a pénz megszerzésének útjába váratlan akadály csúszott - példának okáért az átutaláshoz le kellene fizetni egy banki tisztviselőt. Ezt a pénzt a becsapott áldozattól szedik be az elkövetők, többnyire nehezen lekövethető utakon és módokon. Ezután azonban újabb akadályokról számolnak be, ahol a nagy összeg átutalásának ígérete továbbra is fennmarad, s így többször is pénzt tudnak kicsalni. Az áldozatok rendszerint nem beszélnek erről a dologról másoknak, egyrészt azért, mert úgy tűnik, mintha magas rangú hivatalnokokat kellene megvesztegetni pénz reményében, másrészt pedig a pénz kétes eredete miatt - egyszerűen félnek attól, hogy a kétes üzlettel ők maguk is bűncselekményt követnek el, méghozzá határokon átnyúlót. Néha pszichológiai módszerekkel is próbálkoznak a csalók, amikor sajnálkozva fejezik ki, hogy el kell adni a vagyontárgyaikat, hogy pénzhez jussanak, vagy például ha az afrikai és a nyugati életkörülményeket hasonlítják össze levelükben. A lényeg az, hogy az érdeklődést fenntartsák, s egy idő után maguk az áldozatok is beleélik magukat, azt gondolván, hogy ha már ennyi gonddal jár a pénz megszerzése, akkor majd az egészet megtartják maguknak.

Természetesen az ígért pénz sohasem jut el a károsultakhoz, mivel igazából nem is létezik. Addigra azonban a becsapott illető már akár több ezer dollárt is elküldött a csalóknak, sőt talán több ezres-tízezres kölcsönöket is felvett ugyanerre a célra, amelyet már nem tud visszaszerezni, mert a csalók lekövethetetlenné válnak. A bankszámlaszám elkérése a folyamat elején csak azt a célt szolgálja, hogy meggyőződjenek a potenciális károsult hiszékenységéről, hiszen a bankszámláról közvetlenül történő pénzleemelést egyből észre lehetne venni. Ehelyett a különféle szolgáltatók, mint például a Western Union és a MoneyGram által rendszeresített átutalásokat kedvelik. Ritkán az is előfordul azonban, hogy a megszerzett banki adatokat eladják más csalóknak, akik az illető megmaradt vagyonát is ellopják. Az üzenetekben megadott telefonszámok valódiak, egy olcsó készülékhez és pre-paid előfizetéshez kötődnek. Ha túl gyanússá válnának és lekövetnék őket, a telefontól megszabadulnak és vesznek egy másikat. Az e-maileket tömbösítve, hatalmas mennyiségben küldik szét, előre megszerzett címekre.

A bűncselekmény sikerességi rátája nehezen számítható ki, de egyes beszámolók szerint 500 e-mailből 7-re érkezik válasz, és ez már 70%-os esélyét jelenti annak, hogy a csalók pénzt is látnak belőle.

Forrás: wikpédia

 

 

Szólj hozzá