2016. már 24.

Ügyfélhívó rendszer

írta: szaGértő
Ügyfélhívó rendszer

A helyi postán a napokban bevezették az ügyfélhívó rendszert, ami jelentősen átalakította az erőviszonyokat.

ugyfelhivo.jpg

Eddig az volt a rendszer, hogy fél órával a nyitás előtt elkezdtek gyülekezni a nyugdíjasok a kapu előtt, majd ravasz helyezkedéssel, testi erő alkalmazásával kialakult a rajtsorrend. A kapunyitáskor sokszor a kaput nyitó dolgozót is felöklelve indult a sprint az ablakokhoz, majd sűrű anyázás, énvoltamittelőbb, tesséksorbaállni.

Sajnos az első napon nem voltam ott nyitáskor, pedig megnéztem volna, ahogy a csorda elporol a totemoszlop mellett, majd visszakullog sorszámot kérni.

Két nap alatt jelentősen átalakult az erősorrend, a szövegértelmezés nehézséggel küzdők a testi erő ellenére később jutnak sorszámhoz. Mert már nem az számít.

Ma konkrétan láttam valakit, aki becsattogott egy üres ablakhoz, ahol szóltak neki, hogy sorszám, és elügetett sorszámért a bejárathoz. Tíz perc múlva, amikor mentem ki még mindig sasolta a feliratokat, és félhangosan duzzogott, hogy már a sorszámért is sorban kell állni, pedig ő volt ott egyedül. De hát ha valaki funkcionális analfabéta, az bizony lemarad, végre azok jutnak előnyhöz, akiknek a szellemi teljesítménye eljutott arra a szintre, hogy egymondatos feliratokat képesek értelmezi. Ami - valljuk be - nem az intelligencia csúcsa, de legalább már nem a bodicsekek és a sprintek határozzák meg a sorrendet, megszűnik a "maga munkaidőben van ezért ráér, engedjen előre" jellegű eszmefuttatások látszólagos érvényessége is.

Feltehetően valamelyest csökken a sorbanállás is, mert ha eddig valaki megérkezett tíz levéllel meg harminc sárgacsekkel, a mögötte állók finoman szólva is megszopták.

Persze megérkeztek az előítéletes beszólások is, amely szerint ha bevezettek valami újdonságot, az csak rosszabb, csak lassabb lehet. Egyezzünk meg abban, hogy ki fog derülni. Feltehetően lesznek olyanok, akik lassabbnak érzik. Vagy azért, mert tök mindegy mi történik, az szerintük szarabb, vagy azért, mert a tíz sor elolvasása másfél órás szövegértési feladatot jelent nekik.

A többieknek feltehetően jobb lesz.

Csak kéne még egy totemoszlop. Az egyik az írástudóknak, a másik meg a hülyéknek.

Szólj hozzá