2016. már 25.

Elektronikus aláírás és a parasztvakítás

írta: szaGértő
Elektronikus aláírás és a parasztvakítás

Láttam egy videót, amelyben a T csoport reklámozza az elektronikus aláíró rendszerét. Nézzük meg ezt a kis filmecskét, utána mondom.

Idézet a videó alatti leírásból: "Kisfilmünk bemutatja, hogy milyen gyors és egyszerű az ügyintézés a MobilSign segítségével a Telekom T-Pontjaiban. Az ügyfél egy mobil-előfizetést vásárol éppen, a szerződést fokozott biztonságú elektronikus aláírással írja alá, az aláírás bizonyítékrekordja a dokumentumhoz kapcsolódik és az aláírás képe meg is jelenik a szerződésen."

Namármost.

Nézzünk pár definíciót. (türelem, majd mondom...):

"Az elektronikus aláírás olyan kriptográfiai eljárás, amelynek segítségével joghatás kiváltására alkalmas, akár a kézzel írott aláírással vagy a közjegyző előtt tett aláírással egyenértékű bizonyító erejű dokumentum hozható létre a hatályos jogszabályok – elsősorban az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvény – szerint."

"A minősített elektronikus aláírás a legmagasabb biztonsági szintű elektronikus aláírás. Az Eat. szerint a minősített aláírás olyan fokozott biztonságú elektronikus aláírás, amely minősített tanúsítványra épül, és amelyet biztonságos aláírás-létrehozó eszköz (pl. egy speciális minősítésű intelligens kártya avagy chipkártya) segítségével hoztak létre. A minősített elektronikus aláírás mindenképpen kriptográfiai technológiákra - jellemzően PKI-re és X.509 tanúsítványokra - épül, a Nemzeti Hírközlési Hatóság által meghatározott kriptográfiai algoritmuskészletek alapján."

"A fokozott biztonságú elektronikus aláírás a minősítettnél alacsonyabb biztonsági szintet képvisel, sokkal kevesebb szabály vonatkozik rá. A fokozott biztonságú aláírás is kriptográfiai megoldásokra épül, a szükséges követelmények akár PGP segítségével is teljesíthetőek." 

A filmben a csaj egy érintőképernyőn odaírja kézzel az aláírását. Ez nem elektronikus aláírás, mert az elektronikus aláírást chipkártyán tárolt saját kulcsokkal, a kártyához tartozó jelszó használatával vagy - nem  minősített elektronikus aláírás esetén - valamely más, chipkártya nélküli megoldással készítik el, szó nincs a kézzel írt aláírásról.

Ebből következik, hogy a T csoport reklámfilmje vagy szándékosan parasztvakít, vagy bizonyítja, hogy fogalma nincs arról, mi az az elektronikus aláírás.

Ami azért egy informatikából élő cégénél elég ciki.

 

Szólj hozzá