2016. ápr 11.

Vasárnap

írta: szaGértő
Vasárnap

Úgy néz ki, megszűnik a vasárnapi nyitva tartás tilalma.

Mindjárt el is kezdett egy csomó ember duzzogni, jellemzően bolti dolgozók.

open.jpg

Olyat is olvastam, hogy akkor dolgozzon mindenki vasárnap is.

Nem értem. Amikor hét közben dolgozik, az a baj, hogy ha orvoshoz vagy ügyet intézni kell, szabadságot kell kivenni. Most a szabad csütörtök a baj.

Nyilvánvaló, hogy a boltzár tilalma és a tilalom feloldása sem azért született, hogy bárkinek is jó legyen, hanem politikai okokból, amelyeket nem szeretnék elemezni, arra vannak nálam jobbak.

De a helyzet teljes mértékben rávilágít az emberek egoizmusára: Nekem szar lesz, és csak ez érdekel. Legyen másnak is szar. Sőt, lehetőleg szarabb, mint nekem."

Tipikus dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás.

Duzzogtak a rendőrök, tűzoltók, ápolónők valaha is, hogy azért mert nekik vasárnap, sőt karácsony este, meg az apja születésnapján dolgozni kell?

Persze ehhez az üzletek tulajdonosainak is meg kellene érteni, hogy a túlórát ki kell fizetni, a szombatra-vasárnapra járó pótlékokat ki kell fizetni, sőt a dolgozót be is kéne jelenteni, és nem csak négy órára, ha tizenkettőt dolgozik.

Akár meg is lehetne emelni a hétvégére vagy délutánra, éjszakára járó pótlékokat jó alaposan. És majd kiderül, hogy melyik üzletnek érni meg nyitva tartani akkor. Viszont a dolgozónak is meg fogja érni. Ha mondjuk átlagosan 20 munkanappal számolunk havonta, és abba beleesik két szombat 100%-os pótlékkal és két vasárnap 200%-os pótlékkal, akkor gyakorlatilag a 20 napra 26 napnyi bért kapna, ami 30%-os béremelés. 

Így lenne korrekt.

De az állam is többet akar keresni, mint ami normális, a tulajdonos is, és néhol a dolgozó is lehetőleg munka nélkül szeretne pénzt keresni.

Nem jól van egy így. Tiszta kibaszócska az egész, együttműködés helyett.

Persze ehhez feljebb kellene lépni a Maslow-piramison, hogy ne csak a puszta létfenntartás legyen a cél, mert azért mindenki ölni képes, és ez érthető.

A vezetők elfelejtették a motiváció nagyszerűségét, Az alkalmazottak a lojalitást. Mindenki szerteszét húz, ahelyett, hogy egy irányba húzna mindenki. Picikét könnyebb lenne.

Kihalt az összetartás, és ha azok akarata szerint működik a világ, akik ketrecharcosokat szeretnének látni, akkor baj van. Ők ugyanis nem fogják lebontani a ketrecet.

Szólj hozzá