2016. ápr 23.

Informatikus az egész világ

írta: szaGértő
Informatikus az egész világ

Most tekintsünk el azoktól, akiknek ez a végzettsége, és a munkája. Ők tudják, hogy nem értenek mindenhez az informatikán belül.

2016-04-23_07_40_36.jpg

Inkább azokról legyen szó, akik zsenik, mert soha nem tanulták, és mégis mindenhez értenek.

A legfőbb jellemzőjük, hogy mindegyik takarékos felhasználó

Megveszi a gépet operációs rendszer nélkül, mert úgy húsz rugóval olcsóbb. Aztán megy vissza reklamálni, hogy nem működik. Fekete képernyő van rajta, és lehet beleírni mindenfélét, de képek azok nincsenek, az egér sem működik. Átverve érzi magát.

Nagy nehezen szerez olcsóért rá egy Windows-t, okosba. Ami az első frissítésig működik is.

Vírusirtó? ja az nem kell, nem kapok én vírust. Az első installálásig. Next-next-finish, és már küldi is a spameket a világba. Jön is a számítógép szerelő, megoldani a problémát. Jaj de drága, ezért ötezer? Csak pár gombot nyomott meg, beírt ezt-azt, és kész. A mosógépszerelő az más, alábújt, fölémászott, szentségelt, megizzadt, tehát dolgozott.

Aztán picikét kikupálódik, szomszéd Pistikéje letölt rá játékokat, filmeket, szövegszerkesztőt, ezt-azt. Úgy négymillió forint értékben. Photoshop is kell, mert a gyereknek piros a szeme. Facebook játékok, hegyekben.

Ennek súlyosbított változata a takarékos céges felhasználó.

Kéne egy weboldal. Hogy mennyi???? Józsika két hamburgerért megcsinálja, hiszen csak három-négy kattintás az egész. Csinálunk hozzá freemail-es mailcímet, elvégre a profi takarékos user nem fizet évi egy-két ezer forintot egy domainért.

Webáruház nem kell, drága. Majd mailben rendel a vevő, Gizike meg átírja egy kockás füzetbe. Vagy EXCEL táblába. Az már vegytiszta profizmus.

Adatmentés az minek? Az én gépem nem szokott elromlani. 

A jelszavakat meg felírjuk alkoholos filccel a monitor szélére, úgy nem fogjuk elfelejteni. Úgyis a kutyám neve az.

Észre kéne venni, hogy az informatika tudomány. Adatbázis-struktúrák, algoritmusok, tervezési és tesztelési eljárások, hatalmas adatmennyiségek. Az informatika mára már bonyolultságban kezd hasonlítani az orvostudományra, egy komolyabb rendszerben egy hiba úgyanúgy emberéleteket követelhet, mint egy orvosi műhiba, nem csak az orvosi eszközök szoftvere, hanem sok egyéb más is, mint repülőgépek, űrhajók. Vagy jelentős anyagi veszteséget okozhat. A számítógépeink egészségét pont ugyanúgy kellene védeni, mint a saját egészségünket.

A vakbelünket sem a szomszéd Pistike veszi ki, két hamburgerért.

 

Szólj hozzá

számítógép felhasználó