2016. máj 16.

Valláskárosultak

írta: szaGértő
Valláskárosultak

Láttam ma egy cikket:

http://romaikatolikus.blogspot.hu/2016/05/mi-baj-jogaval.html

Hát, elég érdekes a dolog.

A lényege az, hogy a jógázás azért veszélyes, mert:

néhány év jógázás után nagyságrendileg visszaesett a magukat kereszténynek vallók száma, viszont nőtt azoké, akik vallástól független spiritualitással vagy a buddhizmussal azonosultak. Vagyis a jóga egy Krisztustól idegen spiritualitás felé nyit kaput!

Sőt

Egyes fizikai gyakorlatok automatikusan a nyugalom és feloldódás élményét, elégedettségi érzéseket, sőt talán fény- és hőjelenségeket eredményeznek, amelyek a lelki emelkedettség állapotához hasonlatosak. Ha ezeket felcserélnénk a Szentlélek hiteles vigasztalásával, az a lelki út elképzelésének teljesen hibás módjához vezetne. Ha a misztikus tapasztalás tipikusan szimbolikus jelentőségével ruháznánk fel ezeket, amikor a személy erkölcsi magatartása ennek még nem felel meg, egyfajta szellemi skizofréniaállna előttünk, amely végül pszichés zavarokba, és olykor erkölcsi rendellenességekbe torkollna.

Ha jobban megnézzük az érvelést, előjön a keresztények évezredes rémálma, hogy aki nem úgy él, ahogy ők mondják, az másképp éli meg (az egyébként nem létező) istent, mint ahogy ők akarják. Ezzel nyíltan semmivé akarják tenni több száz millió, nem keresztény ember meggyőződését, és azt hangoztatják, hogy az nem igazi vallás.

Pont mint a keresztes háborúk idején. 

Innen egyenes út vezet ahhoz, hogy az emberek egymásnak essenek, tisztán vallási alapon.

Észre kéne már venni, hogy a világtörténelem során a legtöbb gyilkosság ideológiai alapon történt, valamely ideológia hirdetői fizikailag is meg akarták semmisíteni azokat, akik nem azonosultak az ő ideológiájukkal. És ez nem csak a vallásokra igaz, hanem például a nácizmusra is. Az a közös bennük, hogy meghatároznak egy - szerintük egyetlen és kötelezően követendő - világnézetet, és azt hirdetik, hogy a többieknek pusztulniuk kell. Egyes esetekben csak erkölcsileg és anyagilag, más esetekben fizikailag is. Bár - szerintem - az erkölcsi és anyagi ellehetetlenülés gyakorlatilag fizikai megsemmisülést is jelent, mert az erkölcsileg és anyagilag "kivégzett" emberek annyira a perifériára szorulnak, hogy már gyakorlatilag csak vegetálnak. Innen pedig egyenesen adódik az a hamis következtetés, hogy ezek az emberek haszontalanok a (többségi) társadalom számára, ezért pusztulniuk kell. És itt a "többségi" fogalmát nem létszámban határozzák meg, hanem a "nem velünk van" szinonímájaként alkalmazzák.

Az érvrendszer, amelyből ezeket a következtetéseket levonják, kellően bonyolult ahhoz, hogy az egyszerű ember ne értse meg, így az azt hirdetők szellemi felsőbbrendűként tudják magukat definiálni, így egyszerűen bekövetkezik a "te nem érted meg, ezért alsóbbrendű vagy, csináld amit mondanak az okosabbak" típusú, tulajdonképpen parancsuralmi rendszer. Mint például a katolikus papok esetében, akik a teológiai rendszerük gyakorlott használóiként először csak a szabadidőben elkövetett templombajárás és a magánéletben alkalmazott vallásos élet meghatározását tekintik a saját kiváltságuknak, de - ahogy látom - egyre inkább beleszólnak a híveknek nevezett birkacsorda magánéletébe, politikai meggyőződésébe is.

Ha jobban megnézzük a vallási szertartások működését, láthatjuk, hogy előre megírt és betanított szövegeket mantráznak minden szertartás alkalmával, és a szertartások egy (kisebb) része az aktuális napi dolgok általuk helyesnek tartott kezeléséről szóló beszédek (hogy viselkedj a mindennapi életben, kire kell szavazni, ki a gonosz ma, stb.). Az egész kísértetiesen hasonlít az általános iskola első egy-két osztályában alkalmazott szorzótábla-tanulás módszerére, annak is az az eredménye, hogy ha azt mondják, hatszor hat, a gyerek álmában is rávágja a helyes megoldást. 

Csakhogy a szorzótábla-mantra abszolút és minden esetben helyes megoldások, abszolút igazságok beidomítását eredményezi, így az ember további élete szempontjából fontos és hasznos, a vallási mantrák meg egy vélemény betanulását eredményezik, amelyről egyáltalán nem jelenthető ki általánosan , hogy abszolút igazságok, csakis egy - egy vallási vagy ideológiai - érdekcsoport "igazságrendszerének" betanulását célozzák.

Holott a matematika is egy ember által alkotott rendszer.

A különbség csupán annyi, hogy bizonyítékokon alapul.

 

Szólj hozzá