2016. máj 24.

Hazug adatvédelem

írta: szaGértő
Hazug adatvédelem

Jött egy adatlap, a gyerek hozta a suliból, amit a kompetencia felmérés kapcsán kitöltve vissza kell vinni. 

A leírásban hangsúlyozzák, hogy teljesen név nélküli a feldolgozás, az Oktatási Hivatal nem is ismeri az azonosítóhoz tartozó neveket.

Csakhogy.

A tanár szólt, hogy jól tegyük el az alábbi cetlit, mert csakis a mérési azonosító ismeretében kaphatjuk meg a személyre szóló eredményeket. Ja, meg a cetlin (mert nem lapot kaptunk, csak egy gagyi cetlit) az aláírás: "Oktatási Hivatal"

meres1.jpg

Az ismertető szerint az azonosítót az iskola generálta, és rendelte hozzá a személyhez, bár az aláírás az, hohy "Oktatási Hivatal".  Higgyem el, hogy nem ismeri? Főleg úgy, hogy az azonosítóval kapható meg a felmérés eredménye, ebből következően nem törölhette a kód-név kapcsolatot, mert különben nem lenne képes az eredményt kiadni?

És az adatlapon ugyanez az azonosító szerepel.

meres2.jpg

Ezen felül hiába van az adatlap ismertetőjébe beírva, hogy a kitöltés nem kötelező, a mellékelt másik gagyi cetlin már felszólítanak, hogy a kitöltött adatlapot a mérés napján be kell vinni az iskolába.

meres3.jpg

Összefoglalva:

A kérdőív tartalmát tekintve családi, pénzügyi, lakhatási információkra kérdez rá az állam, közben azt állítja, fogalma sincs arról, hogy az adatlapot ki töltötte ki. Az azonosító szükségképpen egyedi, mert arra adják majd ki a személyre szóló felmérési eredményeket.

De a névhez kapcsolt azonosító - amelyről elismerték, hogy megvan, mert a felmérés adatait csak azzal lehet kikérni - rajta van az adatlapon is, így semmi nem akadályozza meg az adatfeldolgozót, hogy az adatlap információit névhez kapcsolja.

Eközben az iskola már többször szólt - holott az általuk kitűzött határidő még le sem járt -, hogy vigyük be a kitöltött kérdőívet. Amit az ismertető szerint nem kötelező kitölteni.

Gondolom, aki nem viszi be, az meg majd feketeseggű lesz, és véletlenül leromlik az átlaga.

A kérdések alapján teljes képet lehet kapni a család tagjainak koráról, iskolai végzettségéről, a család anyagi helyzetéről, a szülők koráról, munkahelyéről. Van-e rendszeres munkája, ha nincs, mikor volt, telefon, számítógép, autó, internet van-e, és gyakorlatilag minden, amihez az államnak tulajdonképpen semmi köze.

És ismétlem: minden gyerek kapott egy egyedi kódot, amelyről később bármikor azonosítható. A kódot az Oktatási Hivatal (vagy az iskola, tökmindegy) állította elő, így megvan az összerendelése a névvel. Ezen felül a kérdőíven összesen ötféle azonosító van, plusz egy hatodik, egy QR kód, minden oldal alján és tetején. Na jó, ez a QR kód feltehetően a gépi feldolgozást segíti, mert tartalmaz egy azonosítót, az oldal számát, amelyiken szerepel, valamint az, hogy az oldal tetején vagy alján van-e. A QR kód feltételezhetően minden kérdőíven azonos, mert a kérdőív nyomtatása során került oda.

Igaz, az Oktatási Hivatal nem is állítja, hogy nem fogja összekapcsolni, csak annyit ír az ismertetőben, hogy: "A tanulói kérdőív kérdéseire adott személyes válaszokat az érintettek hozzájárulása nélkül az iskola nem ismerheti meg." Az iskola. A formális logika elemi szabályai szerint ebből az következik, hogy bárki más megismerheti. Kivéve az iskola. De az ilyen fogalmazásbeli finomságokat az átlagember nem érti, számukra az ígéret az ígéret.

Tételezzük fel, hogy az azonosítókat tartalmazó címkét valóban az iskola nyomtatta. Nyilvánvalóan valamilyen központi szoftverrel, nem valószínű, hogy minden iskola egyedileg fejlesztett volna rá szoftvert, vagy kézzel írták be a címke adatait. Ez a program, milyen adatokat ment? Hova? Kommunikál valahová a neten?

Amíg ezeket a válaszokat nem ismerem, addig aggódni fogok.

Szerencsére van benne egyetlen mondat, ami nekem tetszik: "A kérdőív kitöltése egészében és reészleteiben sem kötelező".

Én ezt az egy mondatot fogom figyelembe venni.

Szólj hozzá