2016. aug 18.

Kampány és anyázás

írta: szaGértő
Kampány és anyázás

Lassan eljön a helyi időszaki választás ideje.

Az egyik jelölt a múltbeli teljesítményével kampányol, a másik támad.

szavazas.jpeg

Aztán megy oda-vissza a vádaskodás.

Beszállnak az emberek is a buliba. A választók. Durvul a helyzet.

A legkevesebben azok vannak, akik értelmes érvrendszert képesek kidolgozni maguknak, és azt elő is tudják adni, érthetően.

A legtöbben az anyázás-vádaskodás-támadás Bermuda-háromszögében vesznek el, menthetetlenül, sokan már-már seggnyalás üzemmódban, mintha kötelező lenne hűségesküt tenni valamelyik jelölt mellett. 

Remélem, sokan vannak azok, akik szépen, csendben szemlélődnek, észérvek alapján döntik el, kire fognak szavazni, és kimaradnak a háborúból.

Mert a választásnak nem kéne háborúnak lenni, még ha mostanában sokan háborúként tekintenek is rá.

A baj csak az, hogy a háborúban megsemmisítik az ellenséget. És itt nem kéne, hogy ez legyen a cél.

Pedig a hangos többség háborúnak tekinti a tök egyszerű, mindennapos polgármester-választást. Ha nem nyer, bosszút forral, keresztbetesz. Titkos adatgyűjtés, információk spájzolása neccesebb időkre, (komment)hadsereg toborzása, stratégiák, támadások.

Pedig a demokráciának nem erről kellene szólnia. Értelmes érvekkel, ellenőrizhető adatokkal, bizonyítható tényekkel kellene dolgozni, nem pedig csúsztatással, hazugsággal, nemtelen vádaskodásokkal.

A jogrendszer olyan, hogy amit a jog nem tilt, azt szabad. Ennél kissé szigorúbb(nak kéne lenni) a tisztesség és az erkölcs szabályainak, ami (elvileg) nem engedi meg  a sunyi, alattomos szemétkedést.

Főleg akkor nem, ha az illető egy önkormányzattól függő nonprofit szervezet egyik vezetője. Mert mi lesz, ha véletlenül a másik nyer? Felteszi a fapofát, és odamegy támogatást kérni? Érdekes lenne. Átmegy durciba, és nem fogad el támogatást? Kicseszett a szervezettel. Ezért van az, hogy bizonyos pozíciókban - még ha az a pozíció társadalmi munka is - az embernek be kell fognia a pofáját, mindegy egyéb megnyilvánulás taktikai hiba. Ezek azok a pozíciók, amelyhez a kifelé mutatott semlegesség gyakorlatilag alkalmassági feltétel.

És aki nem tartja be, az alkalmatlan.

Szólj hozzá

választás háború semlegesség