2016. nov 24.

SIM kártyák terroristáknak?

írta: szaGértő
SIM kártyák terroristáknak?

Megjelent ma egy cikk, itt, hogy az Országgyűlés megszavazta az előrefizetéses (prepaid) SIM kártyákkal kapcsolatos korlátozásokat.

sim.jpg

Most egy kicsit ezt szeretném boncolgatni. 

Négy idézet:

Vodafone ÁSZF: 

Az Előfizetői Szerződés létrejön

d) Már meglévő előre fizetett díjú Előfizetői Szolgáltatás esetében: az Előfizető általi egyenlegfeltöltéssel, amely új határozott idejű Előfizetői Szerződés ráutaló magatartással történő megkötésének minősül. Az egyenlegfeltöltéssel az előző határozott idejű szerződése megszűnik azzal, hogy az Előfizető hívószáma változatlan marad.

Telenor ÁSZF:

Az Előfizető általi egyenlegfeltöltés új határozott idejű szerződés ráutaló magatartással történő megkötésének minősül 

Telekom ÁSZF:

Szerződéskötésre irányuló, ráutaló magatartással tett jognyilatkozatnak kizárólag az a tevőleges magatartás minősül, amely minden kétséget kizáróan kifejezi az Előfizetői szerződé s megkötésére irányuló akaratot.

Az Előfizető ráutaló magatartásának minősül:

d) egyenleg feltöltése előre fizetett Előfizetői szolgáltatások esetén;

Törvény:

„(2) A szolgáltató az előfizető személyazonosságának igazoló ellenőrzése érdekében az előre fizetett díjú előfizetői mobil rádiótelefon szolgáltatásra irányuló előfizetői szerződés megkötését megelőzően köteles az egyéni előfizetőnek, valamint üzleti előfizető esetén a szerződést aláíró személynek a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának érvényességét a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványok nyilvántartásában ellenőrizni. (2a) A (2) bekezdésben meghatározott, az előfizető személyazonosságának sikeres ellenőrzésének hiányában az előfizetői szerződés nem köthető meg, valamint a szolgáltató a szolgáltatás nyújtását nem kezdheti meg.

 

Előre fizetett SIM kártyák, magánszemélyeknek

Ezt prepaid, vagy kártyás előfizetésnek hívják (holott SIM kártya mindegyikben van)

Foglaljuk össze.

Mindhárom szolgáltatónál (a többi alternatív szolgáltatót nem néztem meg) a prepaid előfizetésnél minden egyenlegfeltöltés ráutaló magatartással elkövetett szerződéskötésnek minősül. Ezt nyilván azért találták ki, hogy simán lehessen emelgetni (vagy esetleg csökkentgetni, de ilyet még nem láttam) a díjakat, a user feltölti rá a zsetont, és már új szerződés, kész vagyunk, nem kell egerészni.

Ezzel szemben a törvény szerint a szerződés megkötését megelőzően ellenőrizni kell a user személyazonosságát.

Egyrészt, a user be se megy, csak a közeli trafikban (bár ott van ember) vagy a bankautomatánál (ott nincs) tölti fel az egyenlegét. A szolgáltató akkor értesül a szerződéshosszabbítás szándékáról, amikor a feltöltést végrehajtják, és ezt követően kerek nulla másodpercen belül létre is jön a szerződés. Jó sok ideje maradt ellenőrizni az iratokat.

 

Előre fizetett SIM kártyák, cégeknek

Mit is ellenőriz? Személyazonosságot? Ja.

Ezentúl az ügyvezető fog elügetni, sorbaállni az ügyfélszolgálathoz? Vagy megfizet egy embert?

 

Automatikus eszközök

Sok riasztórendszerben, nyomkövető eszközben, sőt az OPEL új OnStar rendszerében is feltehetően SIM kártya van. Meg még rengeteg alkalmazás, szerkezet, mi SIM kártyát használ.

Van egy közös ismertetőjegyük: Nem a user veszi a SIM kártyát, hanem a szolgáltató. Nagy tételben, minden eszközbe.

Ha eladnak ezer riasztórendszert vagy tízezer OPEL-t, akkor mi van? 15 kártyánként új cég kell? Vagy a tulajdonos dolga lesz beszerezni, holott az egész világon beletartozik a havídíjba a kártya beszerzése és a költségek fizetése. A szolgáltató nagy tömegben nyilván jóval olcsóbban is kapja a SIM kártyát. meg majd Magyarország kedvéért átírja a rendszerét. Ja.

 

Ha meg cégekre nem vonatkozik

Akkor aki disznólkodni akar, csinál egy céget, és máris legálisan szerzi be a hatcsillió SIM kártyát.

 

Külföldi nem is vehet

Jön a turista, elhajtják az anyjába. Mert a szolgáltató nem fér hozzá a küldöldi nyilvántartáshoz, hogyan ellenőrzi a személyazonosságot? Nézegeti az útvelelet? Vagy magyar álllampolgár esetén nézegeti a személyi igazolványt? Senki nem hallott még hamis igazolványról? Ha már kőgazdag és technikailag képzett terrorszervezetekről beszélünk...

 

Szóval...

Ez nem lett túlságosan végiggondolva.

Meg kéne próbálni még egyszer

 

Az idézett helyek: 

Szólj hozzá