2017. feb 02.

Hó, jég, őskáosz

írta: szaGértő
Hó, jég, őskáosz

Egy ideje extrém hideg volt az országban (hehe, extrém hideg - hallom Szibériából)

pingvin.jpg

Aztán jött az extrém mértékű havazás (hehe, extrém hó? - mondják a finnek) meg az ónos eső meg a jég (hehe - hallom a svédektől)

Szóval, leesett pár centi hó, és máris nem lehetett közlekedni. A járdák csúsznak (hol az önkormányzat?) az úttestek csúsznak, kivéve egy-két főútvonalat és helyi kiskirály utcáját.

Bezzeg az egyszerű dolgozó ember járdáját le kell takarítani, mert jön a közteres, és büntet. Ha meg nem, csakis azért, mert ő sem tudott kiállni a parkolóból. Vagy ha elesik rajta valaki, perel, ami még drágább sport.

Európában jó pár ezer éve szokás, hogy ha tél van, akkor jön a hideg, jön a hó, jön a jég. Nem kell ehhez jósnőképzőt végezni Delphoi-ban. A hó és jég eltakarításának megvannak a módszerei, de ha senki sem akarja eltakarítani, arra is megvannak a módszerek, hogy valamiféle érdesítő anyaggal be lehessen szórni, hogy ne csússzon. Nem kell ehhez egyetemi diploma, csak józan paraszti ész.

Ja meg pénz. 

De a hókotró és szóró autók kilométerre kapják a zsét. A lapátolók meg órára. És ezek az autók kevesebbet fogyasztanak, ha csak gurul, és nem tolja a havat. Kevesebbe kerül a szóróanyag, ha csak egyszer kell feltölteni az autót. És még a következő télre is marad. A megtakarítás meg megy a zsebbe. Vagy a haveroknak, hiszen ők adták a melót.

Az emberek meg szívnak, csúsznak, esnek. Mentő, kórház, gipsz.

Már az iskolák udvara sincs takarítva, mert elküldték a karbantartót, spórolásból. Konkrét esetről tudok (igaz, tavalyelőttről, de hát minden évben van tél), hogy a gyerek elesett, és akkor lett nyílt törése, amikor a segíteni érkező, 150 kilós tanító is elcsúszott, és ráesett. A kártérítés picit többe került, mint a karbantartó bére, akit alig egy hónappal azelőtt rúgtak ki.

Sok hely van a világon, ahol ennél sokkal nagyobb havak meg hidegek vannak, rendszeresen. De csak egy országban áll meg az élet ettől. Nálunk.

Persze, majd jönnek a kommentek, hogy ezért meg azért technikailag meg műszakilag nem lehetett megoldani. Ja. Nálunk. Máshol meg lehet oldani.

Töketlenség, tehetetlenség, beleszarás.

Ez a fő probléma, nem a hó.

 

Szólj hozzá