2017. máj 27.

A vírustámadás tanulságai

írta: szaGértő
A vírustámadás tanulságai

Az elmúlt hetek víruspánikja következtében több gépre kellett ránézni, mert az aggódó gazdik is olvasták a híreket.

hexa.jpg

Mind mázlista volt, mert nem kapva be a WannaCry vírust, de átnéztem pár gépet.

A tapasztalatok:

  • Az utolsó Windows frissítés kb. 6-12 hónappal ezelőtt történt.
  • A gépeken nem volt vírusirtó. Semmilyen.
  • A vírusteszt során átlagosan 20-40 vírust sikerült leszedni.

Nagyon úgy néz ki, hogy az átlagemberek nem foglalkoznak a frissítéssel, az automatikus frissítés vagy ki van kapcsolva, vagy éjjel 3-ra van állítva, amikor egy átlagos otthoni gépet garantáltan nem használnak.

Aztán ha elég sokk cikk jelenik meg egy nagyobb vírusfertőzésről, jön a pánik.

Úgy látom, az informatikai ismeretek teljes hiánya lehet a háttérben. "Én ehhez nem értek, ezért nem is foglalkozom vele. " Jöhetnek a struccok ipari tanulónak.

Pedig manapság már az összeadás, kivonás, szozás-osztás és az értő olvasás mellett az is az alapműveltséghez tartozik, hogy az embernek tudnia kéne, mi az, hogy számítógép, ha már az okostelefonját bűvöli (ami szintén számítógép, csak telefonálni is lehet vele), akkor legyen fogalma arról, hogy mi az, amit meg szabad nyitni, és mi az, amit nem.

És akkor nem fog rákattintani a Facebookon látszólag az ismerőségtől érkező szexvideóra, az emailben érkező mindenféle gyanús cuccra, és máris tett egy nagy lépést a saját (informatikai) biztonsága felé. Már csak egy víruskergetőt kéne feltenni, legalább egy ingyeneset, ha költeni nem akar rá.

Bár ha valaki vesz egy számítógépet, és nem költ rá semmit, az nagyon hasonlít arra, amikor megvesz egy autót, de szervizbe nem hordja, a műszakin is jattolva tolja át, mert kötelező, de a szervizre már nem költ.

Arról most ne beszéljünk, hogy tegyen fel Linuxot, mert akinek a Windows magas, az a Linuxot se fogja érteni, mert egyszerűbb nem lesz a dolog, maximum ugyanolyan bonyolult. Mármint annak, akinek nem tartozik az ismeretei közé a minimális, alapszint alatti ismeret ezzel kapcsolatban.

Arról már ne is beszéljünk, ha valaki funkcionális analfabéta, és nem is érti, amit olvas, mert ez nagyon messzire vezetne, az oktatás színvonalán és a családi háttéren keresztül egészen az emberek tudás iránti igényéig.

Ami sok embernek abszolút nincs. és nem biztos, hogy ő tehet róla.

Szólj hozzá

vírus tanulság WannaCry