2017. aug 05.

Szavazati jog

írta: szaGértő
Szavazati jog

Ismét fellángolt a vita, Dúró Dóra jóvoltából, hogy kinek lehetne szavazati joga.

Valamilyen szinten jogos a kérdés, mert azoktól, akik a NYITVA/ZÁRVA táblát sem tudják elolvasni a bolt bejáratán, nem várható el, hogy bármilyen szavazás alkalmával felelősségteljesen dönthessenek.

Egyezzünk meg abban, hogy a jelenlegi rendszer sem jó, de a javasolt sem, aminek az lenne a lényege, hogy aki bizonyos iskolai végzettség alatt marad, ne szavazhasson.

A javaslat azért nem jó, mert attól, hogy valakinek nem volt módja iskolába járni, nem feltétlenül buta. Ismertem olyan parasztbácsit, (és itt a paraszt "földműves" értelemben értendő) aki nem tudott írni olvasni, de órákig tudtam vele beszélgetni értelmes témákról.

A jelenlegi rendszer pedig azért nem jó, mert a Fidesz szavazóbázisa részben fanatikusokból és/vagy a rendszer haszonélvezőiből áll, részben pedig funkcionális analfabéta emberekből, akik a két-három szavas üzenetek folyamatos sulykolása útján befolyásolhatók.

A választás lényege kettős, legalábbis kettősnek kellene lennie. Egyrészt a választási ígéretek megfelelő megértése lenne szükséges, legalább olyan szinten, hogy az ígéret reális, teljesíthető-e, és nagy vonalakban hova vezethet. Jó volna ehhez kapcsolódóan egy utólagos számonkérési lehetőség is, de most nem erről beszélünk.

Másrészt a választó megfelelő súllya fejezhesse ki az akaratát.

Mivel az első szempont igen nehezen kivitelezhető, mert nem biztos, hogy tudjuk mérni -főleg tömegesen - hogy a választó megértette-e az üzenetet, azt értette-e rajta amit üzenni akarnak, és nem igazán lehet kizárni a hangulatkeltő üzeneteket a reális választási üzenetek közül.

A második sem egyszerű dolog, de itt olvasható Karel Janecek tesztelt javaslata egy választási eljárásra, aminek a lényege az, hogy először is nem listás a választás, csakis egyéni képviselők lennének. Minden választónak van négy pozitív, és két negatív szavazata, amelyekből mindenkire annyit ad, amennyit akar. A pozitív szavazat eggyel növeli a szavazatok számát, a negatív pedig eggyel csökkenti. A végén a szavazatok száma dönt (nyilvánvaló módon). Így lehetőség lenne arra, hogy ha valakinek egy jelölt nagyon nem jön be, ne azárt szavazzon valaki másra (akire esetleg nem is akar), hogy ne a nem szipmatikus jelöltre szavazzon, és ne kelljen érvénytelen szavazatot leadnia.

Ha még ezt meg lehetne fejelni valamilyen módon egy szorzóval, amelyet egy hiteles IQ, EQ (érzelmi intelligencia) és szöveg- valamint összefüggés megértését mérő teszt eredményeként kapna minden szavazó, és a szavazatai (mind a hat) mondjuk egy 0,5 és 1,5 közötti szorzóval lenne korrigálva (a nem intelligens, érzelmileg nulla és szöveget nem értő szavazónak így 4+2 darab félpontos szavazata lenne), akkor - szerintem - egy igen reális választási rendszert lehetne összekalapálni. És ez a módszer adhatna választ a választási üzenetek megértésének problémájára.

Persze a tecnikai kérdések rövid távon nem megoldhatók.

Ezt az mostanihoz képest bonyolult számítást igénylő szavazási rendszert gyakorlatilag csakis elektronikusan lehetne megvalósítani, de erre van már példa Észtországban, ahol az emberek 98%-a elektronikusan szavaz.

A másik nagy kérdés az lenne, hogy a három tesztet (IQ, EQ, szövegértés) ki, milyen módon tudja hitelesen, az egyes érdekeltek által manipulálhatatlanul, hitelesen elvégezni.

 De ha egy ilyen rendszer megvalósulna, kizárná a kamu, megtévesztő és hazug választási üzeneteket, mert akik átlátnak rajta, sokkal nagyobb súllyal jelezhetnék a véleményüket, mint a könnyen megtéveszthető emberek. A könnyen megtéveszthető emberek (aki lényegében nem választási programokra, hanem gyűlöletkampányra és hisztériakeltésre reagálnak a szavazatukkal) tulajdonképpen saját maguk ellen is dolgoznak szavazáskor, csak ezt nem feltétlenül ismerik fel. És saját magukkal együtt rosszat tesznek azokkal is, akik értik, hogy rossul fog járni az egész ország tokkal-vonóval (na jó, pár száz embert kivéve), de nem tudnak érdemben tenni ellene.

Talán érdemes lenne kidolgozni egy jó pár ezres mintán egy kísérletet, ahol a résztvevők elvégeznék a szükséges teszteket, majd egyik fele hagyományos, a másik fele a javasolt módon végezné a szavazást, ugyanazokra a jelöltekre, ugyanazon kampányüzenetekkel.

Szerintem érdekes, és előremutató eredményeket kapnánk, amelyből jelentős következtetéseket lehetne levonni a választási módszerekre nézve.

Szólj hozzá

szavazás szavazati jog funkcionális analfabéta IQ EQ több szavazat negatív szavazat értő olvasás