2017. okt 22.

A piac népének oszályozása

írta: szaGértő
A piac népének oszályozása

Kisvárosunkban a vasárnapi piac össznépi rendezvény, összegyűlik mindenki, így jól lehet elemezni az embertípusokat.

piac.jpg

Most nem az eladókról lesz szó, belőlük csak egyfajta van, aki nem akar számlát adni semmiről.

Gyűlnek a vevők, a parkoló nagy, a végéről legalább öt perc séra a bejárat, jajistenem. Így mindjárt feltűnik a 

Lábnélküli autós

Mindenáron a bejárat öt méteres körzetében akar parkolni, ezért inkább fél órát cirkál az öt-hat bejárat körül, de nem sétálna öt centivel többet, semmi áron. Ha valaki ki szeretne tolatni, jól rááll, nehogy más elfoglalja a helyét. Igaz, ettől a távozni kívánó autós se tud kitolatni, ezért egy negyedórás pantomimelőadás veszi kezdetét, ahol mindketten megpróbálják elmutogatni, hogy a másik miért hülye.

De nem csak autóval jönnek az emberek, itt van például a

Gyalogos csorda

Az út közepén mennek, a járdán biztos krokodilok randalíroznak. Beszélgetve sétálnak, véletlenül sem úgy helyezkedve, hogy az érkező autós elférjen. A gyalogos csorda kettes verziója az

Öntudatos családapa

Kézenfogva, anyuval, gyerekkel, apu az út egyik szélén, anyu a másikon, középen az egy vagy több gyerek, széltében elfoglalva a teljes utat. Ha az autós hátulról érkezik, garantáltan nem veszik észre, de ha dudálni mer, kiselőadás következik a sofőr anyukájával kezdve az egész családjáról. Ezzel az öntudatos apuka demonstrálja a családjának a felsőbbrendűségét.

És érkeznek a bringások, első helyen a

Fiatalos nyolcvanéves

Megy, mint a meszes, a gyalogoscsordákat  és a lassabb bringásokat hátranézés nélkül kerüli, hátha elüti egy jóképű autós pasi, aki majd szájon át fogja lélegeztetni. Akiket előzget, azok a

Kosaras bringások

Elől-hárul kosárral, alig bírja tekerni, ezért imbolyog, jelentősen megnehezítve a fiatalos nyolcvanévesek dolgát kikerülés ügyben.

Az autósok speciális típusa a 

Leszarom típusú autós

Leszarja a piac körül kialakított körbe egyirányú forgalmat, ha kiszúr egy helyet, vagy az asszony a főbejárat felől érkezik, bejön szembe, generálva egy másik pantomimelőadást, jó időben, lehúzott ablaknál meg szavalókórust. De nem csak behajtani tilos táblát szarja le, hanem a rokkantparkoló, a megállni tilos valamint a lakó-pihenő övezetet jelző táblákat is. Esőben a pocsolyákat is, hadd fürödjön a gyalogos, úgyis büdös.

A piacon belül mindenki átalakul gyalogossá, az emberek fele meg vakká is.

A vak gyalogos hajlamos közelről belenézni az ember tejfölös lángosába, kiverni a másik kezéből a tálca tojást, egyebeket. Ha megáll, hirtelen elmúlik a vaksága, átalakul forgalmi dugóvá.

A forgalmi dugó típusú gyalogos az út közepéről nézi a standokat, esetleg beszélget a szomszéd forgalmi dugó típusú gyalogossal, hiszen otthon a kerítés mellett nem sikerült mindenkit kibeszélni, meg ott a forgalmat se lehet feltartani, ami - lássuk be - sokkal izgalmasabb, mint két sóska között kitárgyalni a szomszéd lányának terhességét.

A vásárlás során a gyalogosok átalakulnak, belőlük lesz a

Dózer

Szatyor a bal kézben, szatyor a jobb kézben harminckettes WC papír csomag a hóna alatt. Ezzel a fegyverzettel kaszálja el nem csak a szembejövőket, hanem az előtte haladó lassabb dózereket is.

Aztán bezár a piac, az összes ember egyszerre indul haza, és mindenki átalakul,

Tesztelő

lesz belőle. Az autós teszteli a dudáját, a bringás a kosarait, a gyalogos a szatyrait, és mindenki a másik idegeit.

De mégis minden héten kimennek, mert az egész heti ingerszegény környezet elég unalmas, a piacon legalább történik valami, még ha ők maguk idézik is elő ezeket a történéseket.

Az árusok is megnyugodva pakolnak össze, a zsebük tele és a NAV se jelent meg egész délelőtt.

 

Szólj hozzá

piac viselkedés emberek