2017. dec 07.

Karácsony hitelből

írta: szaGértő
Karácsony hitelből

Jön a karácsony, telnek a boltok vevőkkel.

karacsonyfa_hoember.jpg

Sok ember hitelt vesz fel.

Számítógépre, mobiltelefonra, mosógépre, erre-arra.

Emlékszem, gyerekkoromban nálunk is családi szokás volt egymásra licitálni, hogy ki vesz a másiknak drágább és nagyobb ajándékot. Persze az ilyen vásárlás vagy hitelből megy, vagy a tartalékokból, ami az átlagembernek nem nagyon van.

Marad tehát a hitel.

És az emberek a kölcsönpénzzel tódulnak vásárolni.

Mintha a szeretet mértékegysége a forint lenne. Pedig a szeretet ingyenes. Időnként beszélünk a másikkal, felhívjuk vagy meglátogatjuk, esetleg ha külföldön dolgozik, mint manapság egyre többen, akkor Skype, Facebook Messenger, satöbbi. Nem attól szeretjük a másikat, hogy egy évben egyszer a gatyánkat is ráköltjük. És persze elvárjuk tőle is ugyanezt, és ha nem találta el, mit szeretnénk, csöndben lehet duzzogni.

A karácsony - legalábbis a mostani formájában és szigorúan a saját véleményem szerint - egy igen hazug ünnep, mindenki számos rokonának, barátjának, ismerősének akarja bizonyítani, hogy gondol rá, pedig egy éve nem is beszéltek. Pedig a törődést nem ajándékban mérik. Az év közbeni törődés sokkal többet ér, mert olyat adunk, ami mindenkinek csak korlátozottan és azonos mértékben áll rendelkezésre: az időnket.

A hitelből ajándékozás egyébként sem szerencsés, mert igaz, hogy egész évben eszünkbe fog jutni, akinek hitelből vásároltunk, a bankos anyukájával együtt, pedig egyikük sem tehet róla, ha gondot okoz a hitel visszafizetése.

Sokkal többet ér egy vacsora melletti beszélgetés, mint egy mosógép, persze nem annak, aki az emberek értékét forintban méri.

Már a tavalyi karácsonyi posztomban is jeleztem, hogy nem lesz ajándékozás részemről (nem is volt), és érdekes módon senki nem sértődött meg, senki nem dobott ki.

Ja és az ölelés is ingyen van. és ha vissza kell adni, az is jó, a hitellel ellentétben...

Szólj hozzá

hitel karácsony szeretet ölelés