2017. dec 08.

A Magyar Posta, a logisztika professzora

írta: szaGértő
A Magyar Posta, a logisztika professzora

Ma is olvastam egy, a postáról szóló cikket, amin kissé felakadtam.

mp150_logo_fb_sohaneaddfel.jpg

Vagy le.

A csomagfeladási limit után itt az újabb év végi intézkedés a Magyar Postától: nem kézbesíti a lakásokhoz a levélküldeményeket a társaság, legalábbis az ország egyes részein biztosan nem - derült ki az RTL Klub csütörtök esti híradójából. 

Helyettük csak az előre megírt értesítőket dobja be a postás, és a postahelyen adják ki a levelet.

A Posta azonban közölte, ebben nincs semmi új, egy áprilisban hozott kormányrendelet alapján járnak el, és csak azt nem viszik ki, ami nem fér be a postaláda nyílásán.

Forrás: index.hu

Na akkor gondolkozzunk ezen picit.

Mi nem fér be a postaláda nyílásán? Van nyilvántartásuk a postaládák nyílásainak méretéről? Ha mondjuk a rendőrségnek küldök egy százoldalas anyagot, nem is postaládába dobják, hanem a kapuban ücsörgő ember átveszi, vagy szól az illetékesnek. Ilyenkor a fegyveres őr szájának a mérete számít?

Persze tudom, kitatlálták, hogy az x méretnék nagyobb cucc nem fog beférni, és jól beleírták a szabályzatba, pont.

Ennél is szebb az, hogy a cikkbeli indokolás szerint (amit rejtett kamerával csináltak, különbes a postás nyilván nem mondott volna ilyet), azért nem viszik ki, mert sok az Erzsébet utalvány. Már megint nő van a dologban. A Bözsi.

Tételezzük fel egy pillanatra, hogy egy adott településen a nyugdíjasok nagyából egyenlően oszlanak meg, helyileg. Meg a nyugdíjasotthonban. Ebben az esetben a postásnak ugyanazt az útvonalat kell bejárnia, csak nagyobb a puttonya, ha már mikulás környékén járunk.

De ha az előregyártott értesítőket is be kell dobni, akkor pontosan ugyanannyi postaládánál kell megállni, és pontosan ugyanannyi valamit kell bedobni, mintha kivinné a leveleket. Csak a levelek helyet cetliket dobál be. Plusz előtte meg kell írni a cetliket, ezért sokkal több a meló, mintha kivinné a levelet.

Most akkor azért van rács a posta ablakán, hogy be ne szökjön a logika?

Múlt hónapban kitalálták, hogy korlátozzák az egyszerre feladható csomagok mennyiségét. Ez is egy orbitális baromság, ha 15-nél több csomagom lenne, akkor megyek a tesómmal, és kész.

De nem jött be a korlátozás, a köcsög ügyfelek mégis a postára járnak. Picsába, találjunk ki valamit. Amit sikerült feladni, azt meg jól nem visszük ki.

Észre kéne már venni, hogy a feladott levelek, csomagok, csekkek árából van a bevétel. A feladás díja már így is baromi magas. Most akkor megint emelni fogják, mert csökken a küldemények száma? Hát ti csökkentettétek, hülyék.

Még szerencse, hogy a helyi étterem nem találja ki, hogy egy héten csak egyszer ehetek náluk, mert különben sok lesz a meló. Ehelyett megemelte a szakács meg a felszolgáló bérét, hogy ne menjenek el a mekibe dolgozni.

A helyi posta forgalmát nézve (állandóan hosszú sorok vannak), nem hiszem el, hogy normális szervezéssel ne lehetne kivinni amit ki kell. és minél több a feladott levél meg csomag, annál nagyobb a bevétel. Általános iskola, első osztály.

Valahogy nem tudom elhinni, hogy a karácsony meglepetésszerűen tört volna rá a postára, mint a hókotrókra a havazás. Csak bele kellett volna pillogni a naptárba. A bözsiutalványok se váratlanul érkeztek, tavaly is voltak.

És jön a jajveszék, hogy sok a meló. 

Talán inkább gondolkodni kéne. Előre. Vagy szakebert felvenni, aki megszervezi a logisztikát. Meg kidobni a picsába a lottót meg a sorsjegyet. Elhiszem, hogy abból is van bevétel, de ha valaki a saját dolgát csinálja profi módon, az valószínűleg jövedelmezőbb, mint más szarját árulni, fillérekért.

Szólj hozzá