2018. máj 18.

Ajtónyító emberek

írta: szaGértő
Ajtónyító emberek

A napokban több órát töltöttem vonaton, és módomban állt megfigyelni, hogyan viszonyulnak az emberek az automata ajtó témájához.

mav_ajto.jpg

Az IC első osztályon (lehet, hogy máshol is) olyan ajtó volt, amelynél a kilincset a nyitásirányba kissé megnyomva kinyílt, majd automatikusan bezáródott. Ezt az "Automata ajtó" és "az ajtó automatikusan záródik" feliratok eléggé egyértelműen jelzik, ha még valaki nem találkozott ilyennel, akkor is igen gyorsan rá lehet jönni a működésére.

Ezzel kapcsolatban sikerült osztályozni az utasokat.

A profi

Ujjal megpöccenti a kilincset, megvárja azt az 1-2 másodpercet, amíg az ajtó reagál (a MÁV-nál minden késik, miért pont az ajtó ne késsen egy másodpercet?), az ajtó szisszen egyet, mint a kígyó, majd szép lassan kinyílik. Ember áthalad, intézi a dolgát, az ajtó nemsokára becsukódik.

A profi ismeri a működést, készségszinten használja az ajtót.

 

A kezdő

A kezdő nem ismeri az ajtó működését, de hamar rájön, vagy egy profi megfigyelésével, vagy az feliratok elolvasásával, és az első alkalommal végzett próbával. 

A második pisilés céljából profiként érkezik.

 

A szőke cica

Megérkezik az ajtóhoz, olvasni nem olvas. Azt, hogy a képessége vagy az akarata hiányzott az olvasáshoz, nem tudtam megállapítani.

Belekapaszkodik a kilincsbe, izomból elkezdi húzni. A szisszenést követően is húzza, erőből. Az ajtó persze a saját tempójában nyílik.

Amikor az ajtó kinyílt, belekapaszkodik, és be akarja csukni. Ez kb. 30 másodperc erőlködéssel kezdődik, mert az ajtó nem akkor záródik, amikor rángatják, hanem akkor, amikor letelik a beállított idő.

A szőke cica végigbirkózza a becsukódást is, majd elégedetten (és fáradtan) lehúzza a peron ablakát, és elkezd dohányozni.

A szép az benne, hogy visszafelé is ugyanezt a küzdelmet folytatja, majd a további négy alkalommal is, kifelé-befelé.

Valahogy nem tűnik fel neki, hogy ez így nincs rendjén, ajtó ez, nem pedig birkózógép.

 

Önérzetes szőke hölgy

Ő az, aki a kinyitási birkózást szintén előadja minden alkalommal, bár nem erőlködik, csak kissé tolja az ajtót, de végigkíséri kézzel.

Aztán átvonul rajta, felsőbbrendű arckifejezéssel, látható rajta egy "én ne fogom becsukni" üzenet.

Az ajtó persze becsukódik. 

Visszafelé megint "kézzel" nyitja, a baszokbele arckifejezés ismét megvan, elvonul a helyére.

 

Valahogy nem értem, hogy ezek a csak kívül szőke, belül viszont igen sötét emberek maguktól hogyhogy nem halnak ki? Némelyik olyan szinten életképtelen, hogy rezervátumban kellene mutogatni.

Persze véleménye, akarata és szavazati joga az van.

Lehet, hogy a gazdi eteti otthon...

Szólj hozzá

szőke nő ajtó automata MÁV