2015. már 22.

Bringások osztályozása upgrade

írta: szaGértő
Bringások osztályozása upgrade

Tavaly augusztusban a Bringások osztályozása című posztomból kimaradt egy típus, de erre csak a napokban jöttem rá.

Pár napja láttam ugyanis egy kiírást a facebookon, amelyet egy (általam sötétzöldnek becézett) bringás írt.

A problémája az volt, hogy a 2015. március 19-22 között megrendezett 8. Spuri Balaton futóversenyen, ahol négy nap alatt majdnem 200 km-t futnak a versenyzők, nem tudott a kerékpárúton haladni, mert futottak rajta. És nem vigyázzmenetben, libasorban, hanem össze-vissza, még egymást is előzgették. és mindezt agresszív, undorító módon előadva.

Néztem nagyon. Sokat lehet olvasni az autós-bringás konfliktusokról, ahol - valljuk be - mindkét fél bőven ad okot a másiknak az utálatra. Itt van például (ha a bringások nem hinnének nekem) egy képviselőjük, aki Budapesten a Bajcsy-Andrássy kereszteződésben szemben berongyol két sor autó közé:

Én szoktam autózni is, bringázni is, és futok rendszeresen. Számomra érthető és teljesen nyilvánvaló, hogy ha fizikai erőfeszítést igényel valakinek a kikerülése, az nem esik jól (főleg 5-6 km futás után, amikor megállni is fáj). Érthető, hogy zavar mindenkit, ha a másik szabálytalansága, oda nem figyelése vagy rosszindulata veszélyhelyzetet teremt vagy kényelmetlenséget okoz.

De azt nem tudom megérteni, ha egy autós puffog egy kerékpárverseny miatti pár perces lezárásnál, vagy bárki, gyalogos, bringás vagy autós durrog egy-egy futóverseny miatt, ha pár percet várnia kell. 

Érdekes módon, mindenhol ugyanaz a kifogás jön elő: őt nem értesítették (talán személyesen, virágcsokorral vagy sörrel kombinált, szívhez szóló levélben kellett volna), ha tudott volna róla, máskor vagy másfele megy.

A fő probléma ezekkel az emberekkel az, hogy amikor őt hátráltatják, duzzog, amikor pedig miatta kell valakinek várnia, az természetes. Biztosan nem zavarta, amikor Budapest kellős közepén emelgette a bringáját, hogy jelentős mennyiségű embernek kellett miattuk várni vagy kerülni.

Jegyezzük meg, hogy egy-egy helyen egy-egy rendezvény évente egy-két alkalommal, pár órát szokta zavarni a megszokott életet, de ezt a jó értelemben: látványosság a gyereknek, buli, zene, tömeg, jókedv. Virsli, sör.

Legnagyobb tiszteletem azoké, akik 40-50 kilométert egyben le tudnak futni vagy pár száz kilométert le tudnak tekerni, és üzenem azoknak, akik ezt nem bírják elviselni:

Csak a lúzer siet, a fontos embert megvárják.

Szólj hozzá

futóverseny troll spuri brngás