2016. dec 22.

Kényelmi díj

írta: szaGértő
Kényelmi díj

Aránylag sokat vásárolok online. Koncertjegyet neten, parkolást, miegymást SMS-ben.

Ma ismét felkúrta az agyam a kényelmi díj.

Igaz, a szolgáltató kiépített egy informatikai rendszert, bankkártyás fizetéssel satöbbivel, de ez azért (nagyon) jó neki, mert nem kell irodát fenntartania, ahol az ember a koncertjegyet átveszi, nem kell az irodájába Gizikéket felvenni, akik a jegyeket odaadják.

Nyilván pont ugyanúgy kap jutalékot a jegyek árából, mint az offline jegyiroda. De ez neki nem elég, nem elég az offline infrastruktúra hiányából származó megtakarítás sem, ő még felszámol 100-200 forint kényelmi díjat. Jegyenként.

Biztosan azért, mert fotelból vásárolok, és a fotelem kényelmes.

Nyilván igaz az, hogy ha beugranék az autómba vagy fellibbennék a villamosra, hogy elmenjek jegyet venni, az is pénzbe kerül. BKV jegy, benzin, parkoló, ilyesmi. És a kényelmi díj ennél valamivel kevesebb.

De akkor is szemétségnek, zsarolásnak érzem az egészet.

Mondhatod, hogy akkor ne vásároljak. De nem ez a lényege a dolognak.

Hanem az, hogy amikor rakták össze a weboldalt, agyaltak. Futárszolgálat? Legyen ezeröt. Posta? Legyen egy ezres. Online letöltés? Vazze, az ingyen van. Legyen kényelmi díj, hehe. Fizessen a köcsög.

Ha odaügetek személyesen, vagy megrendelem futárral vagy postán, akkor az ő nyomtatójukkal, az ő festékkazettájukból kiszippantott festékkel, az ő papírjukra kell(ene) nyomtatni, a letöltött jegy esetén pedig az én nyomtatóm, amit meg kellett venni, az én tintám, amit meg kellett venni, az én papírom, amit szintén meg kellett venni. Ha már pár forinton szarozunk.

Vegyük észre, hogy nem az egy-két százassal van bajom, ide vagy oda, hanem az elvvel, a módszerrel. A lehúzással, bármennyi forint az. A szemétséggel. A zsaroláshoz erősen hasonlító állapothoz. Hogy mindenképpen be akar szedni valamennyi pénzt a jegy árán felül. Pedig kevesebbe kerül neki, mint a fűtött (vagy hűtött) jegyirodában, a minimálbéren (bejelentés nélkül?) fizetett Gizikétől átvett jegy.

Ez zavar. Ez a kicsinyesség. El tudom képzelni, hogy a futárnál meg a postánál is kialkudott valami mennyiségi kedvezményt, és mégis teljes áron számítja a kézbesítést. Mert szarrágó. Olyanért szed be pénzt, amiért nem ad semmit. Vagyis ellopja. Igaz, hogy az én asszisztálásom mellett, de nem tudok ellene tenni semmit se.

És ezt a mentalitást lépten-nyomon látom az országban. Szarrágás, kicsinyesség, szemétkedés.

A nagyvonalúság, segítőkészség és normális hozzáállás sokkal jobban tetszene.

És szerintem kifizetődőbb is lenne.

Szólj hozzá