2017. júl 15.

Online bérlet BKK módra

írta: szaGértő
Online bérlet BKK módra

Pár napja jött a hír, hogy a BKK hiper-szuper (NEM) rendszert indított, amellyel online lehet bérletet és bizonyos jegyeket (24 órás, 48 órás, egy hetes) venni, majd azt az okostelefonon bemutatni az ellenőrnek.

Informatikához értő emberek néhány órán belül találtak benne egy kisebb halom biztonsági rést, pl. a bérlet árát át lehetett írni tetszőleges összegre (lásd ITT), valamint - állítólag - hozzá lehetett férni a regisztrált ügyfelelk adataihoz is.

Eddig a szokásos, inkompetens, haveromhaverja megcsinálja két hamburgerért üzemmód. persze nyilván többe került, csak aki tényleg megcsinálta, az kaphatott igen keveset a sor végén. És ez meg is látszik a hozzáállásán meg a munka minőségén. Nyilván azért nem fizettek, hogy gondolkodjon is.

A probléma megoldása is jellemzően magyar: lekapcsolák a shop.bkk.hu/webpass oldalt, ahol az ember fia vagy lánya az online megvásárolt bérletet kellene, hogy bemutassa az ellenőröknek.

Ha a kedves olvasó ellenőrizné, és véletlenül működne, itt a cikk írásakor talált állapot:

De az eset kommunikációja is tipikusan magyaros: más a hülye.

A 24.hu oldalon (ITT) található a BKK magyarázata:

Lefordítom:

Mindenki hülye, csak én vagyok helikpter. Ha egy rendszer támadható, az nyilván a támadó hibája fel kell jelenteni a gecibe. Ja, és az hogy egyetlen panasz érkezett, abból szerintük az következik, hogy egyetlen hiba volt, nem pedig az, hogy a többi ember sűrű anyázásokkal (vagy anélkül) hagyta az egészet, még arra sem vette a fáradságot, hogy reklamáljon.

Tehát a jó magyar megoldás szerint a cikk írásának pillanatában az a nagy harci helyzet, hogy a bérletet meg lehet venni online, csak bemutatni nem lehet. És ahogy a BKK környékén lebzselő, kétségtelenül, intelligens és empatikus, valamint rendkívül művelt és kultúrált  ellenőröknek valaki nem tudja majd bemutatni az online vásárolt bérletet, baromira nem fogja érdekelni őket, hogy ki cseszte el, már irják is a csekket, és a pofonok mennyisége csak az utas mértének és kopaszságának lesz a függvénye, fordított arányban.

Aztán a júzer ballaghat be bemutatni az Akácfa utcába az online bérletét, de persze az útiköltséget és a kiesett munkaidőt (vagy szabadidőt, tökmindegy) nem lesz hajlandó megtéríteni.

Pedig az ilyen dilettáns, bunkó hozzáállás egyik legjobb gyógyszere az lenne, hogy az állja ezeket a költségeket, aki elcseszte a dolgot. Ha otthonhagytam a bérletemet, akkor én, jelen esetben pedig a BKK.

Szép is lenne, ha az akácfa utcai bemutatóteremben foglalkozástól és lakhelytől függően az online bérlet bemutatásakor kápében tolnák az ember kezébe az öt kötőjel húszezer (köszi, Hadházi) forintokat, kompenzáció címén.

És utána le kellene számlázni ezeket a kiadásokat annak, aki elcseszte. Hozhatná be a zsét fizetésnapkor.

Mert a mínusz húszezer forintost még nem találták fel.

 

Szólj hozzá

hiba hacker elektronikus jegy BKK T-Systems