2018. ápr 22.

Internetes csalások

írta: szaGértő
Internetes csalások

Amióta internet és email van, a csalók is használják, és abból a tényből, hogy még mindig működik a dolog, nyilvánvaló, hogy megéri nekik.

Tulajdonképpen annyira egyszerű és átlátható módszereket használnak, hogy kis odafigyeléssel és gondolkodással azonnal kiszúrható, hogy átverés a dolog.

Persze a józan észt jelentősen elhomályosítja a kapzsiság.

Nézzünk egy példát, amit ma (április 22, vasárnap délután) osztott meg valaki.

Sziasztok szeretnék megosztani egy történetet veletek ami a családommal történt meg (remélem maradhat mert azt hiszem tanulságos kis történet) !!!!

Sziasztok én még itt soha nem írtam semmit de úgy érzem ezt ki kell adjam magamból,hogy más ne járjon így!!!
A sztori a következő: Felraktam egy hirdetést a Jófogásra,egy 1974-es évjáratú felújított MZ TS 250/1 Deluxe-ot 450.000ft-ért.Egy kis idő múlva jelentkezett egy úriember sms-ben egy magyar 30-as telefonszámról(angolul jött a szöveg).Érdeklődött hogy meg e van e még a motor és mellékelt egy email címet is amin felvettem vele a kapcsolatot! Az emberünket Joau Borges-nek hívják és Portugál. Elkezdődött az email váltás,küldött magáról egy fényképes igazolványt (gondoltuk milyen jó lesz jó helyre kerül a mi kis gyöngyszemünk). Majd arra kért hogy nyissunk egy számlát a Pay Pal-nál és ott szeretné elutalni a vételárat,én persze ezt meg is tettem ahogy kell! Ezután kaptam a Paypal-tól egy email-t hogy fizessek be 470 euro szállítási díjra persze mellékelte a szállítmányozó címét és nevét Horst Krause Rengsdorf Németország, és ha ezt megtettem akkor küldjem el a bizonylatot is az utalásról! ( Western Union keresztül utaltam ) A Pay Pal ekkor vissza igazolta a befizetést és kaptam egy emailt amin szerepelt a vételár és az amit mi elutaltunk 1580 euro+470+50 euro a külön költségeimre, amit állítólag a vevő elutalt nekik. Majd pár óra elteltével jött egy újabb email a Pay Pal-tól, hogy addig nem tudják befejezni a tranzakciót és a számlára utalni a pénzünket amíg nem fizetünk újabb 380 euro biztosítási díjat. Ezt a pénzt is a szállítmányozási cégnek kellett utalni majd erről is a befizetési bizonylatot elküldeni a Pay Pal-nak. Egy újabb email érkezett amiben szerepelt tételesen a vételár+szállítás+biztosítás....az az most már 2480 euro. ( Ide azért leírom, hogy több email váltás történ a Pay Pallal, hogy én nem tudok többet fizetni, mert én az eladó vagyok. Erre Ők szerződés szegéssel fenyegettek, így fizettem.)Ismét pár óra elteltével érkezett egy email a Pay Pal-tól amiben leírták hogy még mindig nem tudják befejezni a tranzakciót és utaljak még 400 euro-t útdíj és csomagolásra, ekkor én írtam a vevőnek (Joao Borgesnek), hogy most már küldjön ő is valami pénzt mert ugye eddig csak mi fizettünk!!! Ő azt írta hogy csak a felét fizessük ki a másik felét fizeti majd ő, ez nem történt meg viszont mi ugyan úgy befizettük naivan! ismételten el kellett küldenünk a Pay Pal-nak a befizetésről szóló bizonylatot.ezután jött egy válasz email a Pay Pal-tól hogy azért késlekedik a tranzakció mivel a másik 200 euro nem érkezett meg hozzájuk. Mellékesen megjegyzem hogy a 470 euro a feleségem fizetése ment rá, a 380 euro-t a főnökömtől kértem kölcsön és természetesen le kell dolgoznom, a 200 euro-t pedig a fizetésemből ment! Visszatérve a lényegre ami miatt ezt a levelet írom. Az első perctől kezdve egy hatalmas nagy átverésnek lettünk áldozatai. Végig egy hamis Pay Pal-al email-eztem.... 
NAGYON FONTOS TUDNI!!!! Kamu Pay Pal teljesen ugyan úgy néz ki mint az eredeti! (Mivel mi még sosem csináltunk ilyet és soha nem adtunk el így semmit így nem tudtuk!!!)
Az eredeti Pay Pal-nál soha nem volt ilyen néven felkérés adás-vétel lebonyolításra és az eredeti Pay Pal soha nem kér az eladótól előre pénzt, tehát én végig egy kamu Pay Pal-al leveleztem. A vége az lett a nagy semmire elküldtem összesen 375.000ft-ot és egy hatalmas nagy adósságba vertem magam. A hamis email cím: paypal@onlineconsult.info
Nagyon szépen megkérlek benneteket hogy minél többen osszátok meg ezt a levelet hogy soha senkivel ne történjen meg ami vele.

Viszont lenne egy kérésem felétek ami természetesen nem kötelező!! Aki megteheti egy jelképes összeggel támogassa azt hogy ennek a szemét csalónak a sírjára tudjak küldeni egy koszorút!!

Köszönöm hogy elolvastátok ezt a hosszú levelet.
Széles utat mindenkinek
Maradok tisztelettel

Lássuk, hol kellett volna gyanút fogni.

Első gyanús jel: Magyar számról angulul ír valaki.

Bár előfordulhat, tanulnak itt külföldi diákok, de azért nem általános. Ha meg itt tanul akkor (mint később még részletezem), minek a szállítási díj?

Második gyanús jel: az igazolvány képének elküldése. Nem szokás, csak akkor, ha valamilyen oknál fogva fel kell ébreszteni a bizalmat az áldozatban.

Harmadik gyanús jel: A PayPal írt, hogy fizessen be szállítási költséget. Először is, a PayPal egy pénzküldő szolgáltatás, ilyen témában nem levelez senkivel. Van rá egy banánom, hogy a PayPal linket is a "vevő" küldte emailben, feltehetően egy, a PayPal weboldalára hasonlító oldalon kommunikált az áldozat, ott adta meg az adatait is.

Negyedik gyanús jel: Miért az eladó fizet szállítási költséget? Szintén nem szokás. Ezen felül jelentős ellentmondások vannak az eddig elemzett információk között. Ha magyar száma van, miért küldöldre szállíttatja a motort? A szállítási költség a motor árának kb. egyharmada, meg sem éri a dolog. Ha meg azért van magyar száma, mert itt tanul vagy dolgozik, akkor miért szállíttatja külföldre, sokkal olcsóbb és biztonságosabb értemenni, megnézni, ezt akarja-e megvenni. Egyszerűen nem áll össze a sztori.

Ötödik gyanús jel: Ha nyittatott a "vevő" egy payPay számlát, akkor miért Western Unionon keresztül kellett utalni? A Western Unionon keresztül küldött pénzről gyakorlatilag azt sem lehet tudni, konkrétan ki vette fel, míg a PayPal-nál vissza lehet vonni a tranzakciót (nem minden esetben, és nem túl sokáig, de van rá esély)

Hatodik gyanús jel: Ha a "vevő" átutalt pénzt (amiről jött emailben a "visszaigazolás"), akkor miért kér még befiztetést, miért nem vonja le a meglévő összegből?  Egyébként meg a PayPal számlanyitás ingyenes, nem is szoktak pénzt kérni a tranzakció befejezéséhez biztosítási díjat. Ordas nagy kamu.

Hetedik gyanús jel: A PayPal-nak történt befizetésről miért is kell a PayPal-nak elküldeni az igazolást? Nem látják a saját rendszerüket?

Nyolcadik gyanús jel: (ami sorrendben az első), az emailcím. paypal@onlineconsult.info. A PayPal emailcímei xxx@paypal.com alakúak.

A módszer

Általában ez a csalási mód a vevőket célozza, kamu autó- vagy motorhirdetéssel, ahol nagyon olcsó az autó, ezért buknak rá a vevők. az eladó (jelen esetben a vevő) mindig külföldi, és előad egy mesét, miért adja olyan olcsón (hazaköltözik, és nem éri meg szállíttani, ilyesmi).

Ha valaki bedől, akkor valamilyen dumával, ami általában szállítási költség (mint esetünkben is), vám, vizsga, bármi, pénzt kérnek előre, be vannak készítve a megfelelő kamucégek adatai dokumentumai, weboldalai, szóval minden.

De ez a módszer igen régi, a Totalcar már 2013-ban cikket írt róla (https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2013/02/08/hogyan_ba_ak_at_a_netes_autovasarlasnal/), úgy látszik, az autóeladós sztori már túl ismert, most a vevőknél próbálkoznak, és itt is van, aki bedől.

Feljelentést valószínűleg nem érdemes tenni, az igazolvány kamu, a szállítócég vagy kamu vagy nem is tud róla, az ő emailjük sem eredeti.

Feltételezem, hogy az eladónak vagy nagyon kellett a pénz, vagy nagyon jó árat ajánlott a "vevő", de itt is érvényes az az alapigazság, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor gyanakodni kell.

Nyilvánvaló, hogy ha jött volna egy vevő, és azt mondja az eladónak, hogy OK, megveszi a motort, de adjon 10 ezret tankolni, elhajtotta volna a retekbe, érdekes módon itt meg sokkal több pénzt fizetett ki olyan költségekre, amelyek a vevő költségei lennének. Nyilván jó volt a mese hozzá.

Egyéb csalások

Ha már itt tartunk, foglaljuk össze a leggyakoribb internetes csalásokat. Nagy részük az internet nélküli korszakban is működött, csak akkor még strapásabb volt a dolog, mert vagy leveleket kellett írni, ami ugye pénzbe kerül, vagy személyesen kellett előadni a mesét, ami meg kockázatos. Ma már nem túl nagy összegért kiküldenek az embernek néhány tízmillió emailt, és ha csak az egytized százalék bedől, már megérte a dolog.

Nigériai csalás

Az alapsztori az, hogy ír egy afrikai herceg (vagy tetszőleges gazdag ember) örököse, hogy sok csilliárdot örökölt, de nem jut hozzá, itt jön egy indok, pl. illetéket kell fizetni, be van festve a pénz és oldószert kell venni a lemosáshoz, le kell fizetni egy hivatalnokot - a mesék száma végtelen, és ha utalja az áldozat ezt a nem túl nagy, néhány tízezertől néhány millió forintig terjedő összeget a mese függvényében, akkor sok tíz- vagy százmillió dollár részesedést kap cserébe.

Esetleg a címzett akár örökös is lehet, egy külföldi nagybácsi meghalt, a mese többi része majdnem ugyanaz.

Nem létező nyeremények

Jön az email, hogy egy olyan ország lottóján vagy bármilyen szerencsjátékán nyert a címzett, ahol nem is játszott, de a nyeremény felvételéhez az illetéket, adót vagy egyéb költséget el kell küldeni. Itt is sok milliós nyereményről van szó.

Adathalászat

Az adathalászatnak az a lényege, hogy valamilyen szöveggel (lejárt a banki jelszó, ki kell fizetni a telefonszámlát) olyan oldalra irányítják az embert, amely hasonlít egy bank oldalára, és ahol meg kell adni a bankkártya adatait. innentől kezdve köszönhetünk a pénzünknek.

Esetleg csak a személyes adatokat kérik, ezt el tudják adni egyén bűncselekmények elkövetéséhez, vagy ezek bármilyen kombinációja.

Ne felejtsük el, a bank ilyen adatokat nem kér, mert ami rá tartozik, az megvan neki, ami meg nem (pl. PIN kód), azt nem kéri be.

Aukciós oldalakkal elkövetett csalás (vatera, stb.)

Rendelünk valamit valahonnan előreutalással vagy utánvéteel, általában értékesebb dolgot (moviltelefon, laptop, stb.), és a csomagban csak nehezésk van. Az utánvét sem megoldás, mert a csomagot csak akkor kapjuk meg, ha a vételárat a psotásnak vagy a futárnak kifizettük.

Ha előreutalással rendeltünk, lehet, hogy nem küldenek semmit.

Mobilszolgáltatónál nyertünk

Ez a nem létező nyeremények egyik verziója, csöng a telefon, mondja a hívó, hogy nyertünk valamit (tökmindegy mit), és a nyeremény átvételéhez egy megadott számra egy megadott kódot kell elküldeni, ezt a hívó diktálja. A szám egy mobilszolgáltató feltöltő száma, és a kód a kártyás telefon feltöltéséhez használt kód, amelynek elküldésével feltöltjük a hívó által megadott számot, általában a lehető legmagasabb összeggel, amely a következő havi telefonszámlánkon szerepelni fog, és ki is kell fizetni.

Tanulság

  1. Semmi nincs ingyen.
  2. Nincsenek halott milliomos nagybácsik és afrikai hercegek, akiktől pénzt kapunk.
  3. Ha valami túl szép (vagy túl olcsó), az gyanús.
  4. Gondoljuk végig, hogy mi az, amit adunk-veszünk, és logikus-e az eladó vagy vevő viselkedése.
  5. Ellenőrizzük az emailcímeket és weboldalakat, nem hamisak-e.
  6. Soha ne a másik által küldött linkre kattintsunk, hanem írjuk be a weboldal címét, mert nem mindig oda irányít, ami olvasható.
  7. Soha ne adjunk meg bankkártyaadatokat, jelszavakat, csakis általunk is ismert, megbizható banknak (pl. ismert magyar vagy külföldi bankok). A bank nem közli az eladóval a banki adatainkat, csakis azt, hogy a fizetés sikeres volt-e vagy sem. Az eladó meg nem közli a bankkal, hogy mit vettünk, csakis azt, hogy mennyi pénzt kell beszednie. így a tranzakció minden résztvevője csakis olyan információkhoz jut, amire a feladata elvégzéséhez szüksége van.
  8. Ha gyanús a banki kártyaelfogadó oldala, inkább hagyjuk a vásárlást, nem éri meg.

Ha pedig valami gyanús vagy furcsa, esetleg átvertek, nyugodtan írjatok az info@igazsagugyi-szakerto.hu címre, amint lehet, válaszolok.

 

 

 

 

Szólj hozzá