2016. júl 09.

Szoftvert lopni szabad?

írta: szaGértő
Szoftvert lopni szabad?

Egy Facebook-csoportban megint szóba került a szoftverlopás témája.

szoftverlopas.jpg

A leggyakoribb érvek a beírók részéről:

  • Ha lemásolok egy szoftvert az eredeti nem tűnik el a tulajdonostól
  • Nem okozok vele kárt
  • Te soha nem töltöttél le semmit feketén?

Na akkor szépen sorban:

Való igaz, hogy a másolat egy újabb példány, és nem tűnik el a jogos tulajdonostól. De aki szoftvert lop, az igenis kárt okoz a fejlesztőnek. Meg a forgalmazónak is. Mert azok a szoftverfejlesztésből és forgalmazásból élnek, és ha ezer forint értékű szoftvert ingyen megszerez valaki, akkor ezer forinttal kisebb lesz a bevétel, amin a fejlesztő és a forgalmazó osztozik.

A fejlesztő azért tanul folyamatosan, azért vesz fejlesztéshez szükséges szoftvereket, azért vesz tankönyveket, azért jár oktatásra, hogy képes legyen elkészíteni azt, amiért pénzt szeretne kapni. A forgalmazó azért tart fent weboldalt, boltot, akármit, azért hirdet, hogy keressen a munkájával.

Ha meg a szoftvert ellopják, illegálisan letöltik, akkor nem mondható el róla, hogy nem ér semmit. Ha semmit sem érne, használhatatlan lenne, nem töltenék le.

Emellett akik rendszeresen töltenek le illegális szoftvereket, még dicsekszenek is vele. Azt hiszik, baromi jó fejek attól, hogy a gonosz szoftverfejlesztőket szívatják.

Hát nem.

Aki nem akar fizetni a szoftverért, keressen ingyenes verziót. És tanulja meg installálni, paraméterezni, használni, frissíteni. És ne ekézze a hülyeségeivel azokat, akik megvették a fizetőset. Ne nézze le, ne kössön bele, hanem használjon ingyenes cuccot.

Vagy majd csodálkozni fog, ha hajnali három körül csönget pár puskás ember, és viszik a gépét. Sírni fog minden fórumon, hogy a gonosz csúnya bácsik elvitték a cuccot, pedig azon volt a szakdolgozata, miegymás.

Ha pedig látott már valaki mást, aki esetleg letöltött régebben ezt-azt, nem ok arra, hogy az aktuális faszagyerek ezzel takarózzon. Az pedig, hogy ilyenből van több is, az sem ok (sem pedig engedély) a lopásra.

Mint ahogy az sem engedély az ölésre, hogy más is gyilkolt már.

Szólj hozzá