2017. máj 01.

Bank és számlázás

írta: szaGértő
Bank és számlázás

Pár hónapja láttam ezt a Magyarországon még különlegességet jelentő megoldást, és április elején elhatároztam, hogy kipróbálom.

A szamlazz.hu és a Magnet Bank kitalálta, hogy összekötik a céges bankszámlát a számlázóprogrammal. 

Most az egy havi tapasztalataimat írom le.

A bankszámlanyitás a szokásos, be kell ballagni a bankfiókba. De előre elküldtem a cégpapírokat, elektronikusan aláírt formában, egyeztettem egy időpontot, és fél óra alatt sikerült végezni. Ez azért a magyar banki viszonyok között ahol a sorszámtépéstől kezdve a kijáratig el tud telni pár óra, nem semmi.

A számlázóprogram regisztráció a banki összekapcsolással együtt nem több 10 percnél, van ingyenes verzió is (ami nyilván kevesebbet tud), de a fiztőset is le lehet rendezni kártyás fizetéssel. Tényleg 10 perc.

Kényelmes, nagyon, tud elektronikusan aláírt számlát is (a hozzá nem értők számára jelzem: nem azonos a PDF számlával, de erről később bővebben írok), elpostázzák helyettem a papír alapú számlát ha akarom (nyilván pénzért).

Egy dolgot hiányolok: az időzített számlát és a rendszeres számlát. (ez végülis kettő, de majdnem ugyanaz). Sokaknak van olyan ügyfelel, ahol havonta (hetente, évente) ugyanazt a számlát kell kibocsátani. Összeg, vevő egyezik, csak arra kell figyelni, ne felejtse el az ember. Mert a vevő nem nagyon szokott reklamálni, hogy fizetni akar. Ha be tudnám állítani, hogy kinek, mit, mikor számlázzon, az elektronikus számlaküldéssel oda se kell figyelni. Vagy a papír alapút küldhetné nekem, hogy nyomtassam ki. Vagy ők elpostázzák, automatikusan. A rendszeres számla ugyanez pepitában, csak a számla elkészülte után beállít egy következő időzített számlát az új időponttal.

És akkor már csak dolgozni kellene, a webáruházból vagy egyéb informatikai rendszerből átküldött számlát szépen kezeli. Sőt, ha díjbekérőt küldök a vevőnek, és bejön az utalás, magától elkészíti és elküldi a számlát. (ezért sem értem a rendszeres számla hiányát)

A Magnet Bank webes felülete is letisztult, egyszerű és szép. És van egy olyan dolog, amit a többi bank nem tud. Vagyis tudna, ha akarna. Beállítok egy utalást, és ha még nem jött be a pénzem (ami Magyarországon elég gyakori), akkor az utalás áll és néz, majd ha bejön a zsé, elutalódik. Nem pedig papíralapú levél jön két hét múlva postán, hogy bocs, nem tudtuk elutalni, töröltük az utalást.

Az összekötött cucc szépen működik, bekarmolja, hogy a számla fizetve. Beállíthatnék bankkártyás fizetést is, de olyan ügyfelem jelenleg nincs.

A biztonságról nem tudok konkrét adatot, feltételezem, hogy mint a bankkártyás fizetés esetén, csak a legszükségesebb adatokat küldi át: vevő neve, összeg, dátum, közlemény. Ebből már lehet agyalni. Olyan még nem volt, hogy valaki részösszeget utalt volna, ha lesz, majd kiderül, mit lép a cucc a dologra.

Eddig úgy néz ki, nagy ötlet volt, kényelmes, fasza minden.

Ha valakit érdekel, ITT lehet többet megtudni róla.

Ha pedig a webáruházból szeretne valaki automatikusan számlázni, IDE kattintva érdeklődhet, segítek szívesen.

Szólj hozzá

bank számla számlázóprogram elektronikus aláírás szamlazz.hu Magnet Bank összekapcsolás