2017. aug 22.

Nálatok sincs net?

írta: szaGértő
Nálatok sincs net?

Dőlnek az okos kérdések a Facebookra.

"Meddig van nyitva a helyi TESCO?"

"Mi az orvos telefonszáma a faluban?"

Csupa olyan kérdés, amelyet egyetlen nem is túl jól megcsinált google kereséssel meg lehet tudni. De ez adja különböző helyi csoportok forgalmának 90%-át, hogy ahelyett, hogy az internet okos népe indítana egy keresést, beírja a kérdését egy csoportba, ahol percekig, rossz esetben órákig vár a válaszra.

De az ilyen kérdések csúcsa nyilván a "Nálatok sincs net?" kérdés. Ő a Chuk Norris? Vagy átment a szomszédba megkérdezni? Vagy mobilneten kérdezte? 

Az még logikus, hogy megkérdezi a szomszédtól, akinek ugyanaz a szolgáltatója, mert ha neki sincs, akkor nem a routert kell cseszegetni. De ahelyett, hogy felhívná a szolgáltatót, közvéleménykutatást tart a szolgáltatáskiesés mértékéről. És jönnek is a válaszok, ez a vicc. Kiderül, hogy milyen sokat tudnak netezni net nélkül.

És ez tulajdonképpen nem (csak) a digitális írástudatlanság jellemző példája, hanem úgy általában az ügyek elintézésére, problémák megoldására való képess teljes hiánya. Nulla. Semmi.

Mert egy olyan embernél, aki negyven-ötven éves korában látott először internetet, még érthető, hogy a keresett weboldal címét nem a böngésző címsorába írja be. Nem, oda azt írja be, hogy google.hu (tehát tudja, hol van...) , és a keresőbe írja be a keresett weboldal teljes URL-jét. Szegény, nem érti, hogy működik.

Ezek az emberek ahhoz szoktak, hogy ha valami kérdése van, átordít a szomszédhoz, és megkérdezi. Most meg leül a géphez, bekapcsolja, és átír a szomszédnak, és megkérdezi.

Ha hivatalos levél jön, átmegy az írástudóhoz, aki értelmezi neki, esetleg a választ is megírja.

Más intézi a hivatalos ügyeket, más írja a hivatalos leveleket, más hívja fel az önkormányzatot.

A bevásárlás - kocsma - munka/nyugdíj körből kitörni képtelen, a világot e körön kívül nem ismerő, abban tájékozódni teljességgel képtelen emberek millióiról van szó. Akik rászabadultak az internetre, az elveszett lakcímkártyát lefotózzák és kiteszik személyi számostul, lakcímestül, ahelyett, hogy a lakcím alapján megkeresnék, akik a problémáik megoldása helyett kiteszik azt a Facebookra és másoktól várják a megoldást.

Nem az a baj, hogy hozzáférnek az internethez, hiszen az internet a mai kor alapvető közműszolgáltatása, mint a villany meg a víz, hanem az, hogy senki nem tanította meg használni.

A napokban egy ilyen nálatok sincs net kérdésre poénból beírtam, hogy ha nincs net, hogyan tette fel a kérdést, és vérig sértődés volt a válasz. A nulla problémamegoldó képesség mellé nulla humorérzék is társul.

Ezek az emberek egyre inkább lemaradnak a többiekkel szemben a problémamegoldás terén, ezt érzik is, és a frusztrációjuk lecseréli a humorérzéket agresszióra. A netes (hálistennek verbális) agresszió pedig névtelen, olyan emberek, akik meg sem mernek szólalni, ha szemtől szemben állnak valakivel, internetes oldalakon  szájukból szart fröcskölő agresszív állatokká válnak.

De ez nem oldja meg a problémájukat, konkrétan azt, hogy egy vacak nyitvatartási idő megtudásához is másokra vannak szorulva, mert az internet számukra a szomszédhoz átkiabálást helyettesíti csupán.

Pedig a 21. század technikja sokkal több ennél.

Csak tudni kellene használni.

Szólj hozzá

internet facebook digitális analfabéta írástudatlanság