2018. júl 28.

Tépem a számat

írta: szaGértő
Tépem a számat

De hiába.

Többször írtam már arról, hogy a talált igazolványokat igazolványszámmal, lakcímmel együtt kiposztolni Facebookra nem túl szerencsés.

Erre tegnap látom, hogy valaki elhagyta az összes igazolványát és a bankkártyáját, és egy jóindulatú de tudatlan valaki telibefotózva kiposztolta

  • A személyi igazolványt névvel, igazolványszámmal, fotóval
  • A jogosítványt névvel, igazolványszámmal, fotóval
  • A lakcímkártyát névvel, anyja nevével, születési időponttal, lakcímmel
  • A bankkártyát névvel, bankkártyaszámmal, lejárati idővel

Most tekintsünk el attól, hogy a lakcímkártya alapján - ha valaki tényleg jót akar - betehette volna az egész paksamétát egy borítékba, és feladhatta volna postán. Ha esetleg földhözvágja a tértivevényes ajánlott levél kb. 500 forintos költsége, beletehetett volna egy cetlit, hogy "figyelj haver, postáztam, de kérlek, küldj nekem 500 forintot, mert a posta nincs ingyen" És az ember boldogan utalt volna akár egy ezrest is, ezresnél kicsit nagyobb szopás az összes igazolványt újracsináltatni (még akkor is, ha ingyen van), a bankkártya letiltásával járó költségekről nem is beszélve.

De emberünk kiposztolta az egész cuccot.

És amikor rászóltam, kérdezte, miért baj ez.

Hát akkor most felsorolom.

Több olyan online bank van, ahol - a nevéből adódóan - online lehet bankszámlát nyitni, az igazolványokat feltöltve kérik. Tehát kb. 5 perces művelet a károsult nevében bankszámlát nyitni. Ugyan nincs meg a bankkártya hátulján levő biztonsági kód (mert azt szerencsére nem fotózta le a szorgalmas júzerünk, bár szerintem inkább lustaságból, mint az esze miatt), de ezt a kis hátrányt egyes esetekben ki lehet kerülni, pl. vannak olyan külföldi webáruházak, ahol nem kérik.

Ha az emberünk, aki bűnöző, egy lopott kártyával elkezdi feltölteni az elvesztett igazolvánnyal nyitott bankszámláját, gyakorlatilag soha nem lesz meg, ellenben azt, aki elvesztette az igazolványait, igen hamar meg fogja találni a rendőrség, mert van egy lopott kártyákkal feltöltött bakszámlája, és a hozzá tartozó kártyával szorgalmasan vásárolt is, hiszen, aki pénzt lop, nem azért lopja, hogy az kamatozzon. Kártyája meg lesz hozzá, meg lehet adni postázási címet a bankkártyához, ami eltér a lakcímtől, nem nagy poén bankkártyát szerezni a számlához.

És ha a bankkártyájáról esetleg nem is tudtak pénzt levenni, mert nincs meg a biztonsági kód, igen nehéz lesz bizonyítania azt, hogy a nevében, az igazolványaival nyitott bankszámla nem az övé, még ha bejelentette az eltűnését, akkor sem. Mi van ugyanis, ha lefotózom az igazolványaimat, majd bejelentem az eltűnését, és csak aztután nyitok vele bankszámlát, hogy majd hivatkozhassak arra, hogy nem is volt meg, amikor nyitottam.

A poszter legjobb esetben is egy hosszadalmas rendőrségi eljárást, pár nap fogdát, és több százezres ügyvédi költséget intézett annak, akinek csak peche volt, és elvesztek az igazolványai.

De ha valaki elkezd a bankkártyájával interneten vásárolgatni, akkor még több lehet a kára, vannak olyan webes áruházak, ahol nem kérik a biztonsági kódot, jellemzően külföldön.

És ezt az egybites átlagjúzer nem képes felfogni, neki az a fontos, hogy forogjon a neve, milyen faszagyerek is ő, mert segít másoknak. Ja, fogdába kerülni és elszegényedni. Ez nem segítség.

A talált igazolványok és bankkártyák megtalálása esetén takarjuk ki a tulajdonos azonosításához szükségtelen adatokat, a maradék alapján is megtalálható a tulajdonos. Ha jelentkezik, ellenőrizzük, ismeri-e a kitakart adatokat (pl. lakcímkártya esetén a születési dátumát és az anyja nevét), mert ha nem, biztosan nem ő az.

Bőven elég a fotója, neve és a város, ahol él, meg ahol elhagyta a cuccot.

A többi adat közzététele lehetőséget ad a bűnözőknek, hogy kifosszák az embert, és hogy nehezebben lehessen megtalálni őket.

És ami a legfontosabb: gondolkozzunk, mielőtt posztolunk, nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot, több bosszúságot, mint örömet.

Mert ilyenkor az az érv, hogy én csak segíteni akartam, nem fog vigasztalni senkit, gondoljunk a sportszelet reklámokra.

 

Szólj hozzá

adatvédelem facebook megosztás