2019. jan 31.

Szintet lépett a zsarolóvírus

írta: szaGértő
Szintet lépett a zsarolóvírus

A MalwareHunterTeam figyelmeztetést adott ki egy új zsarolóvírus megjelenése miatt.

bitcoin_ransomware.jpg
A támadás során a ransomware által titkosított állományok feloldását lehetővé tevő kulcs megadását nem csupán Bitcoin átutaláshoz kötik, az áldozat számára felajánlják a lehetőséget hogy PayPal átutalással fizessen, azonban a felkínált link egy csaló oldalra navigál, ahol a Paypal bejelentkezési adatokat is lementik.


Vagyis az átlagember áldozat, aki beszopta a vírust (első hiba), ki akarja fizetni a váltságdíjat (második hiba), nem fogja észervenni, hogy a PayPal link egy adathalász oldalra visz (harmadik hiba), és ügyesen, okosan megadja a felhasználónevét és a jelszavát a zsarolóvírus készítőinek (negyedik hiba), ahol rosszabb esetben egynél több kártya is regisztrálva van, és le tudják takarítani az összesről a pénzt.

Hogyan lehet védekezni?

Először is, igen kicsi az esélye, hogy ha fizetünk, adnak jelszót, és visszakapjuk az adatainkat. Nem szabad fizetni, ha már megtörtént a baj.

Menteni, menteni, menteni...

És nem úgy, hogy egy külső vinyó folyamatosan rá van dugva a gépünker, mert az is le lesz kódolva, és már nincs is mentésünk.

A jó mentés fizikailag más helyen van, mint a gép, így tűzeset, árvíz, ilyesmi esetén is megmaradnak az adataink.

Víruskergető

Használjunk jó vírusirtót, a fizetősek általában többet tudnak. Nem hiszem, hogy többe kerül, mint az összes fotónk az összes nyaralásról, pár esküvőről és rokonokról készült pótolhatatlan képpel megtűzdelve. Vagy mint a szakdolgozat, amit fél évig írtunk.

Gondolkodás

Ha már baj van, ne kattanjunk rá ész nélkül az orrunk elé tolt linkre. Inkább írjuk be magunk azt a böngésző címsorába, ha nem tudjuk megállapítani, hogy helye-e vagy nem.

Ha nincs meg a megoldás

Keress meg az info@igazsagugyi-szakerto.hu címen, megpróbálok segíteni.

 

(A kép forrása: https://www.bitcoinisle.com/2017/06/04/bitcoin-ransomware-education-im-sorry/)

 

Szólj hozzá

ransomware Bitcoin Zsarolóvírus