2016. okt 29.

A telefonlopás 4 leggyakoribb módja és 3 fontos tennivaló a megelőzéshez

írta: szaGértő
A telefonlopás 4 leggyakoribb módja és 3 fontos tennivaló a megelőzéshez

Amióta a telefonok okosabbak, mint a gazdáik, és drágábbak, mint a gazdi havi fizetése, elég sokan gondolják úgy, hogy ennyit nem adnak érte.

Inkább elveszik mástól.

samsung-galaxy-s7-edge-review-verdict.jpg

Kicsit összefoglalom a módszereket, hogy mindenki felkészülhessen, és könnyebben megvédhesse a telefonját.

 

Pénzt vagy életet

Jelen esetben telefont vagy életet, ez sima rablás. Erőszakkal elveszik a telefont. 

Ha nem látják, hogy van nálunk, nagyobb az esélye, hogy nem történik meg. De aki mondjuk éjjel, egyedül, tömegközlekedéssel jár, és közben játszik a telefonján, annak kellően kopasznak és nagydarabnak kell lenni, hogy ne legyen veszélyben. Jobb nem villantani a telefont.

 

Lopás

Kiveszik a táskából, zsebből, innen-onnan. észre se vesszük, csak amikor telefonálnánk vagy játszanánk rajta.

Tartsuk zárt helyen, zipzározott zsebben, vagy csukott táskában. Kaphatóak olyan hátizsákok is, amelyeknek külön telefonzsebe van, fülhallgató kivezetésére szolgáló lyukkal. Olyat is láttam (van nekem is), amelynek a pántján van egy telefontartó zseb, bár ez inkább butatelefonokra van méretezve.

Több esetben előzőleg elkéri valaki egy pillanatra, hogy megnézhesse, hova tesszük vissza, és így egyszerűbb ellopni.

 

"Gazdátlan" telefon örökbefogadása

Elég, ha egy pillanatra letesszük a pultra vagy az asztalra, esetleg elfordulunk, esélyes, hogy akad olyan jóakaró, aki megsajnálja az árva telefont, és önként jelentkezik gazdinak. Nehogy szegény árva maradjon.

Ne hagyjuk ganzdátlanul a telefonunkat egy pillanatra sem, mert nincs lebetonozva, és nem is forró. Kivéve persze egyes Note 7 telefonokat, azok forróak.

 

Trükkös lopás

Ennek is számtalan módja van.

Bombacsaj kölcsönkéri, mert az övén nincs egyenleg. Csak telefonálna egyet. Amint megkapja, elrohan vele. (megtörtént eset)

Valaki elkéri, hadd nézze meg, amikor visszaadja belépési kód van rajta, amit állítólag nem ismer, nem érti, hogy került rá. De baromi rendes, sűrű elnézéskérések közepette megígéri, hogy a haver telefonboltosnál saját költségére feltöreti a kódot, mert nagyon szégyelli magát. Csakhogy sohasem látjuk többé. Se a telefont, se a jóakarót. (szintén megtörtént eset) 

Idegennek ne adjuk oda a telefont, főleg, ha többen vannak. Ne dőljünk be a bombacsajnak sem. Ha valakit fel akar hívni - és tényleg be akarunk vágódni nála - mondja meg a számot, és felhívjuk.

Szintén ne dőljünk be a mennyi az idő kérdéseknek se, legalábbis óvatosan segítsünk. Lehet, hogy csak a telefonunkat szeretnék látni. Vagy rögtön ki is tépik a kezünkből.

 

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vagyis inkább előtte. A legtöbb okostelefonra telepíthető olyan alkalmazás, amellyel meg tudjuk határozni a pozícióját. persze csak akkor, ha nem kapcsolták ki azonnal. A profi telefontolvaj azonnal kikacsolja. Így ha felhívjuk az elveszett telónkat, és kicsöng, akkor jó eséllyel "csak" elhagytuk, vagy kevésbé profi fogadta örökbe. Ha ki van kapcsolva, akkor nehezebb a dolog.

A helymeghatározó alkalmazások használatával kideríthetjük, hol van a telefon. Zárolhatjuk, megcsörgethetjük, törölhetjük a tartalmat. Léteznek gyári alkalmazások is, (pl. https://findmymobile.samsung.com), de számtalan megoldás letölthető az alkalmazásboltokból.

 

Tegyünk feljelentést

Először is, magától nem fog a telefon hazajönni. A rendőrség nem túlságosan lelkes az ilyen feljelentésekkel kapcsolatban, mert melózni kell vele, és kicsi az esély a megtalálására. 

Tudni kell, hogy minden mobiltelefon, amikor hívást indítunk, SMS-t küldünk, mobilnetet használunk, vagyis kapcsolatba lépünk vele a szolgáltató hálózatával, elküldi a telefon IMEI számát és az aktív SIM kártya számát is a szolgáltatónak, valamint rögzítik, hogy melyik bázisállomásról jelentkezett be.

Ezeket az adatokat a szolgáltatók egy évig kötelesek megőrizni, de csak a rendőrség vagy a bíróság kérésére adják ki. (A NAV-nak is, de ez esetünkben lényegtelen)

Ezért a rendőrség akkor is kap infót a telefonról, ha már más SIM kártya van benne. Sőt, ez - ha nem névtelen vagy más nevére szóló kártya - információt is adhat a jelenlegi használójáról a SIM kártya azonosítója alapján.

Ragaszkodjunk hozzá, hogy kérjék be ezeket az adatokat az összes mobilszolgáltatótól (mert nem lehet tudni, milyen SIM kártyát tett bele). Persze ez nem segít, ha az IMEI számot megváltoztatták, de ehhez aránylag kevesen értenek.

Ha az új gazdi beleteszi a saját SIM kártyáját - és a rendőrség bekérte az infót - már csak ki kell ballagniuk (nem nekünk, nekik!) az új gazdihoz, elkérni a telót, és udvariasan megérdeklődni, hogy a retekbe jutott hozzá. Persze az lesz a válasz, hogy a piacon vette, nem tudja, kitől, de a telefon legalább megvan.

 

Ezért ne vegyünk túl olcsó telefont

Mert jó eséllyel lopott. És szépen belepakoljuk a kártyánkat, boldogan elkezdünk telefonálni, majd pár nap múlva a hátunkra ül a helyi rendőrség pár tagja, megvasalva befuvaroznak a rendőrségre, és udvariasan megkérdezik, hol fogadtuk örökbe a telefont. És ugyan mondhatjuk, hogy a piacon vettük egy ismeretlen marslakótól, a telefon akkor is ugrott, és ez a legenyhébb verzió, mert szóba jöhet még orgazdaság meg hasonló nyalánkságok.

Nehéz lesz ugyanis megmagyarázni, hogy nem gyanakodtunk a feltűnő olcsóság miatt. Meg ha nem veszünk lopott telefont, nyilvánvalóan nem tudják majd eladni, így is csökkenthető a telefonlopások száma.

 

Tehát mindenki vigyázzon a telefonjára. És ha baj történik, vigye végig a rendőrségi eljárást, mert nem csak a telefonját kaphatja vissza, hanem van esély rá, hogy a lopós retkeket is megtalálják, így legalább másoknak megtakaríthatunk pár infarktust és néhány nap rohangálást.

Szólj hozzá