2013. okt 04.

Inka, inkább, leginkább

írta: szaGértő
Inka, inkább, leginkább

Mindenki utál mindenkit.

Az autós a bringásokat, mert feltartják. A bringás az autóst, mert autós. Érdekes, ha átül, az utálat iránya is változik. Az utas az ellenőrt, mert bunkó. Az ellenőrt az utast, mert utas. A gyerek a tanárt, mert követel. A tanár a szülőt, mert nem követel. A szülő a gyereket, mert csak.

Az alkalmazott a céget, mert nem fizet. A cég az alkalmazottat, mert lop. A magyar a nem magyart (akármit is ért ezalatt), mert nem magyar. 

Ennélfogva mindenki meg akar szívatni mindenkit. Az utas nem vesz jegyet, a bringás bevág az autós elé, az autós el is üti. A szülő veri a gyerekét, a gyerek a tanárát, és a szülő is a tanárt. Az alkalmazott lop a cégtől, a cég nem fizeti meg az alkalmazottat.

Kezd olyan lenni a dolog, mint a klasszikus vicc: van rajta sapka - nincs rajta sapka.

Mindig, mindenki talál a másikon valamit, amiért utálni lehet, haragudni lehet rá, a másik az oka a kudarcainknak,a veszteségeinknek. Annyiféle indok van már, hogy ha okot kell találni, csak leakasztunk egyet a raktárkészletből. Mert zsidó, mert cigány. Mert magyar, mert nem magyar. Mert autós, mert motoros. Mert a fiúkat szereti, mert a lányokat szereti. Mert okos, mert buta.

Mindenki ellenség, aki másként látja a világot és saját véleménye van. Összekeveredik a "meggyőzni" és a "legyőzni". Lassan jön a vérbosszú, mint magyar népszokás.

Nem értem. Ha mindenki tök egyforma lenne, anyámat sem ismerném meg...

Minden ember más. A különbség nem bűn, a különbség más szóval változatosság. A változatosság erény, az emberiség erénye. Ne gyűlöljünk senkit azért, mert cigány, mert motoros, mert okosnak született, vagy mert pénze van vagy nincs.

Haragudjunk rá, ha lop, csal, hazudik, öl, megveri a másikat, elrabolja a tulajdonát. És kapja meg a büntetését ezért. Bármilyen színű, bármilyen okos, bármilyen gazdag, és bármivel is jár. Lehetőleg azonnal és szigorúan.

A többiben meg tiszteljük a változatosságot. Ha azt az energiát, amit egymás gyűlöletére fordítunk, értelmes dolgokra fordítanánk, ha az lenne az alap, hogy nem lopjuk meg, aki nekünk segített, megbecsüljük, aki nekünk segít (talán még meg is köszönjük) szebb világ lesz.

SzaGértői vélemény

Jó reggelt emberek, de szépet álmodtam...

Szólj hozzá

segítség szeretet megértés utálat bosszú